Συγχρονη μορφη δουλεμποριου

Την αποκάλυψη ότι «οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι είναι ένα φαινόμενο που λειτουργεί πολύ στην περιοχή» έκανε την ημέρα της Πρωτομαγιάς ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παντελής Μαγαλιός. «Τρεις ολλανδικές εταιρείες, η μια μάλιστα επιχείρησε να λειτουργήσει στην περιοχή της Κομοτηνής και γραφεία, αλλά το αποτρέψαμε, παίρνουν από εδώ εργαζόμενους και τους νοικιάζουν στην Ολλανδία σε Θερμοκήπια. Ο μισθός είναι 1.400 ευρώ και παίρνουν, ως μπόνους, την εξασφάλιση κατοικίας» δήλωσε ο κ. Μαγαλιός αναφέροντας ότι ο αριθμός των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 3.500.

Μπροστά στην απειλή της ανεργίας, της φτώχειας και της πείνας οι άνθρωποι δέχονται να «ενοικιαστούν» και να αποτελέσουν τους «φθηνότερους εργαζόμενους» ενός εργοδότη. Εργαζόμενοι χωρίς ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η μορφή αυτή απασχόλησης προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα των δανειζομένων και αντίκειται στο Σύνταγμα. Αποτελεί απλά μια νέα μορφή εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, στην ουσία μια μορφή σύγχρονου δουλεμπορίου και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθεί. Υπονομεύει το δικαίωμα των εργαζομένων και ανέργων για πλήρη και σταθερή απασχόληση και τους μετατρέπει σε «εργαζόμενους-res».

Τους μόνους που εξυπηρετεί είναι οι επιχειρήσεις, αφού τους εξασφαλίζει ευέλικτη, φτηνή εργατική δύναμη και τους διευκολύνει τα μειώσουν το κόστος εργασίας προς όφελος των κερδών τους.

Το θέμα είναι η κυβέρνηση τι κάνει; Μάλλον προτιμά να κρύβεται…


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.