Στον «δρομο» που δειχνουν οι ανθρωποι της τεχνης και του πολιτισμου

Της έκδοσης

Υπό την απειλή του πλειστηριασμού αναμένεται να τεθούν οι ιδιοκτήτες 700.000 ακινήτων, μετά την απόφαση που έλαβε ο Άρειος Πάγος την Πέμπτη που μας πέρασε.

Ειδικότερα σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών το αποτέλεσμα όμως της οποίας «διέρρευσε» στον τύπο, με ισχυρή πλειοψηφία – όπως λένε τα σχετικά ρεπορτάζ 56-9 –  η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, απεφάνθη υπέρ των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα και τα οποία πλέον θα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς κτλ.

Η εξέλιξη αυτή ευλόγως δημιουργεί τεράστια ανησυχία σε μια σειρά χιλιάδων δανειοληπτών ενυπόθηκων δανείων, για τα οποία, σύμφωνα με γνωμοδότηση που είχε κατατεθεί στον Άρειο Πάγο, τελούν σε υποθήκη περισσότερα των 700.000 ακινήτων, αξίας 45 δις ευρώ, για τα οποία πλέον ανοίγει ο δρόμος ώστε να βγουν στο «σφυρί» και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες αφαιρώντας στην ουσία την δυνατότητα νομικής άμυνας των ιδιοκτητών τους.

Η απόφαση αυτή έχει ήδη ξεσηκώσει δριμείες αντιδράσεις τόσο στον πολιτικό κόσμο με χαρακτηριστικές τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η τομεάρχης οικονομικών του οποίου έκανε λόγο για «γιγαντιαία αναδιανομή πλούτου υπέρ των funds με γενικευμένους πλειστηριασμούς», του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς», καταθέτοντας και τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και του ΚΚΕ που έκανε λόγο για «απαράδεκτη απόφαση , σύμφωνα με την οποία “λύνονται τα χέρια” των funds και των εταιριών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ανοίγει έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία».

Αντιδράσεις στις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών αποφεύγοντας να μιλήσει για «τον ελέφαντα στο δωμάτιο» έσπευσε να «απαντήσει» (sic) με μια ιστορική αναδρομή στις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ δείχνοντάς την ως υπαίτια της εξέλιξης αυτής, και φροντίζοντας να υπενθυμίσει πως «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης, ορθολογισμού και κοινωνικής ευαισθησίας το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους».

Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στον πολιτικό χώρο, καθώς δεν είναι λίγα τα παραδείγματα δικηγόρων και νομικών, και της Ροδόπης, οι οποίοι μέμφονται της απόφασης αυτής αλλά και την ταχύτητα με την οποία αυτή ελήφθη, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που αυτή κρύβει, ενώ καθολική είναι η κατακραυγή των πολιτών. Με καίρια επισήμανση πολλών ωστόσο ότι η «απάντηση» θα πρέπει πλέον να δοθεί στους δρόμους, στον «δρόμο» που ήδη το τελευταίο διάστημα με κορύφωση τα τελευταία εικοσιτετράωρα «δείχνουν» οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού σε όλη την χώρα, μεταξύ άλλων με συλλογικές παραιτήσεις ως κορυφαία έκφραση της αντίθεσής τους στο προεδρικό διάταγμα σχετικά με τις σπουδές των καλλιτεχνών.

Δείχνοντας αν μη τι άλλο την πλήρη αποτυχία όλων ημών που επιλέξαμε, αν το επιλέξαμε και αυτό, έως σήμερα ως μοναδικό τρόπο αντίδρασης την δημόσια ή και μη έκφρασή μας επί μιας σειράς ζητημάτων και αποφάσεων περιοριστικών για την ζωή, την ελευθερία και τα δικαιώματά μας, στα social media αναμένοντας την αντίδραση των «άλλων»…από την άνεση του καναπέ μας.

Ενός «καναπέ» που για περισσότερους των 700.000 συμπολιτών μας υπό την ευρεία έννοια του όρου πολύ σύντομα ενδεχομένως δεν θα τελεί υπό την δική τους τουλάχιστον «κατοχή». Άλλωστε και στην Ροδόπη το τελευταίο διάστημα έχουν ήδη εκτελεστεί πλειστηριασμοί ακόμα και πρώτων κατοικιών και πόσοι ακόμα έπονται.

Στον δρόμο που δείχνουν οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, ίσως κρύβεται ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.