Στην «πορτα» μας

Της Έκδοσης

Έφτασε και στην «πόρτα» μας, δυστυχώς η πυρκαγιά. Όχι ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες ο όλεθρος των πυρκαγιών σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με επίκεντρο την Εύβοια και την Αττική μας δημιούργησε λιγότερα οδυνηρά συναισθήματα, ίσα ίσα πυροδότησαν ίσως και την ιδιαίτερα αυξημένη ανησυχία που υπήρξε με την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Άλσος της Νυμφαίας.

Αν μη τι άλλο κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος, το λιγότερο, μπροστά στην απελπισία των πολιτών που έχασαν το βιός τους, μπροστά στην απελπισία πολιτών που έτρεχαν για να γλιτώσουν τη ζωή τους, μπροστά στις εικόνες των χιλιάδων κατεστραμμένων εκτάσεων φυσικού περιβάλλοντος, μπροστά στις εικόνες των καμένων ή στην καλύτερη περίπτωση τρομαγμένων διασωσμένων ζώων.

Στη περίπτωση της Νυμφαίας, του μοναδικού πράσινου πνεύμονα στα πέριξ της Κομοτηνής πυροδότησε πρόσφατες εικόνες καταστροφής και αγωνία, η οποία στην περίπτωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των δυνάμεων πολιτικής προστασίας μεταφράστηκε σε αμεσότατη επέμβαση στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Και φυσικά για όσους συνέδραμαν στην κατάσβεσή της, (βλέπετε ΟΤΑ, εθελοντές, Ερυθρός Σταυρός κ.α.) επίσης στην άμεση επέμβαση και την εξαιρετική συνεργασία που είχαν σαν αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Και αυτό είναι το θετικό που κρατάμε από την πυρκαγιά της Κυριακής, η άμεση επέμβαση των αρμοδίων και η καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Κάτι ακόμα όμως που κατά την άποψή μας θα έπρεπε να κρατήσουμε και ίσως και αυτό το μικρό – σε σχέση με τα διαμειφθέντα των προηγούμενων ημερών σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα- είναι η εγρήγορση όλων μας, η πρόληψη διαφορετικά από την πολιτεία σαφώς πρώτα αλλά και τους πολίτες, όλους εμάς δευτερευόντως ώστε όχι μόνο να διασώσουμε ότι ακόμα υπάρχει σε επίπεδο φυσικού, και όχι μόνο, «πλούτου» αλλά να κάνουμε και τα απαραίτητα ώστε αυτός να αυξηθεί.

Γιατί σαφώς θύματα, ανθρώπινα δεν θρηνήσαμε ως χώρα, θρηνούμε όμως ακόμα όλο το πράσινο που αντικαταστάθηκε από το γκρι της στάχτης και όλα τα πλάσματα που έχασαν την ζωή τους.

Είναι χαρακτηριστικό και δη τρομακτικότερο το μέγεθος των καμένων εκτάσεων φέτος στη χώρα μας, που αγγίζουν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα 1.160.000 στρέμματα από τις αρχές του έτους έως τις 14 Αυγούστου. Κατατάσσοντας μάλιστα την χώρα μας ελάχιστες θέσεις κάτω από την πολύπαθη επίσης Ιταλία που πρώτευσε στις καμένες εκτάσεις μετρώντας την ίδια περίοδο 1. 200.000 καμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων, επιφάνεια περίπου ίση με αυτή σχεδόν ολόκληρης της Ρώμης, της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή ΑΜ-Θ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που μιλά σήμερα στον «ΠτΘ» η καμένη έκταση στη Νυμφαία κυμαίνεται με τις πρώτες εκτιμήσεις μεταξύ των 120-150 στρεμμάτων.

Λίγα σε σχέση με το 1.160.000 στρεμμάτων όλης της χώρας, 120-150 στρέμματα καμένης γης περισσότερα από ό,τι θα έπρεπε να μετράμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.