Στη διαχρονικη κοινωνικη πρωτοπορια

Της έκδοσης

Θα περίμενε ίσως κανείς από μια τέτοιου μεγέθους, εν εξελίξει τραγωδία στην Τουρκία, οι κατά τα άλλα λαλίστατοι πάσης φύσεως ταγοί του τόπου να έχουν να πουν μια δυο κουβέντες συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Ίσως να αναλάβουν και κάποια πρωτοβουλία, από αυτές που έχουν αναλάβει κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις για συγκέντρωση τροφίμων, ανθρωπιστικής βοήθειας κτλ.

Αντ’ αυτού μια περίεργη σιωπή επικράτησε, έρμαιο μάλλον των τεταμένων σχέσεων σε επίπεδο πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών. Για να μην τους αδικούμε, υποθέτουμε πως φοβήθηκαν μήπως οι ισχυροί βοριάδες του πνέουν στην περιοχή σκέπαζαν τα λόγια τους. Ποιος ξέρει;

Μοναδικοί εκπρόσωποι της περιοχής που «έσπασαν» αυτή τη σιωπή, οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλυτέρων θρησκειών που λατρεύονται στην περιοχή μας, του Ισλάμ και της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, που όχι μόνο έσπευσαν να πουν δυο λόγια αλλά ανέλαβαν και πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση βοήθειας.

Στην ίδια κοινωνία περπατάμε όλοι και γνωρίζουμε τις απόψεις κάποιων πως δήθεν ό,τι εκπορεύεται από τη θρησκεία μυρίζει «ναφθαλίνη», είναι «παλιό», «ξεπερασμένο», «οπισθοδρομικό». Όμως τα άμεσα αντανακλαστικά των Μουφτειών και των Μητροπόλεων, απέναντι σε μια τέτοια τραγωδία, έρχονται να βάλλουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση: πρώτα ο άνθρωπος που δοκιμάζεται, ανεξάρτητα από έθνος, θρησκεία και πιστεύω.

Σε μια εποχή που κάποιοι μιλούν για ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία, γενικά και αορίστως, με τον τόπο μας «κλειστό», για να θυμηθούμε τον Σεφέρη, νομίζουμε πως τέτοιες ενέργειες υπογραμμίζουν αφενός το έλλειμα τέτοιων λόγων, χωρίς καμία αναφορά στον άνθρωπο αφετέρου τη διαχρονική κοινωνική πρωτοπορία να βάζεις πρώτα και πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο που υποφέρει.  Πρωτοπορία που αν γινόταν κεκτημένο, τα πράγματα να ήταν καλύτερα για όλους μας.

Γνωρίζουμε πως ο τόπος μας είναι μικρός και με ισχνές δυνάμεις, όμως τέτοιες πρωτοβουλίες θεωρούμε πως θα πρέπει να στηρίζονται σύσσωμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.