Στα ορια της φτωχειας τα ελληνικα νοικοκυρια

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το υπόλοιπο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ξεπέρασε τα 48,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέχρι τέλος του χρόνου ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών αναμένεται να υπερβεί το ποσό των 49 δισ. ευρώ, ήτοι 30% του ΑΕΠ.

.ΌMHPOI του τραπεζικού δανεισμού εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότεροι Nεοέλληνες, που για να εκπληρώσουν τα καταναλωτικά τους όνειρα στηρίζονται στο «πλαστικό» χρήμα, ανεξάρτητα αν μπορούν να αντιμετωπίσουν το αύριο.

Διακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είναι χρεωμένα και η κατάσταση γίνεται τραγικότερη γιατί λόγω των υψηλών μηνιαίων δόσεων των στεγαστικών δανείων.

Το γεγονός έχει προκαλέσει την ανησυχία της Κεντρικής Τράπεζας της οποίας ο διοικητής κ. Γκαργκάνας καλεί τους επιμέρους χρηματοπιστωτικούς φορείς να βάλουν φρένο στον ξέφρενο δανεισμό ο οποίος θα έχει σαν επακόλουθο τις κατασχέσεις των περιουσιών τους.

Σαφώς η ευθύνη είναι και των ίδιων των τραπεζών που στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες φαινομενικά παρέχουν ευκολότερες προϋποθέσεις δανεισμού, αλλά πρωτίστως ευθύνη έχει η πολιτεία με την αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και κυρίως με την οικονομική της πολιτική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.