«ΣΩΣΕ ΤΟ ΧΩΜΑ –Save soil»

Ένας άνθρωπος σε μια μοτοσυκλέτα, ένα  ταξίδι 100 ημερών, 30.000 χλμ και 26 χώρες που θα διασχίσει προσπαθώντας να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο της ερημοποίησης  του αγροτικού εδάφους και το ζοφερό μέλλον που αυτή επιφυλάσσει για μας.

Πρόκειται για τον Sadhguru  (Σαντγκουρού) Iνδό γιόγκι και οραματιστή.

Σε αυτό το κίνημα δεν είναι μόνος, αλλά έχει υποστηρικτές αρκετά δημόσια πρόσωπα, όπως ο Δαλάι Λάμα, η Jane Goodall, Deepak Chopra, Tonny Robbins, Marc Benioff  και οργανισμούς όπως The World Economic Forum, The United nations Convention to combat Desertification, κ.α.

Ο Sadhguru έχει ιδρύσει το Isha Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τα προγράμματα του οποίου έχουν αγγίξει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Τα τελευταία σαράντα χρόνια έχει γίνει γνωστός για τις κολοσσιαίες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει  με στόχο την ανθρώπινη ευζωία και την παγκόσμια αρμονία. Έχει πραγματοποιήσει  προγράμματα μεγάλης κλίμακας  για την  περιβαλλοντολογική αποκατάσταση αποψιλωμένων περιοχών και τον καθαρισμό και την αναζωογόνηση ποταμών στην Ινδία.

Στις 21 Μαρτίου ξεκίνησε από το Λονδίνο για αυτό το ταξίδι των 30.000 χλμ. που θα καταλήξει στην Ινδία. Σε κάθε πρωτεύουσα που σταματά έχει συναντήσεις με πολιτικούς, δημοσιογράφους, οργανισμούς, ΜΜΕ αλλά και απλούς πολίτες προκειμένου να ενημερώσει για το θέμα.

Η σταθερή υποβάθμιση του εδάφους είναι ένα παγκόσμιο θέμα. Στην Ευρώπη το 75-85% του αγροτικού εδάφους έχει λιγότερο από 2% οργανικό περιεχόμενο.  Όταν χαθεί το οργανικό περιεχόμενο του εδάφους αυτό μετατρέπεται σε άμμο. Θα πρέπει το οργανικό περιεχόμενο να μην είναι ποτέ λιγότερο από 3-6%

Τι σημαίνει οργανικό περιεχόμενο; Το χώμα είναι ένα από τα μέρη της γης που έχουν την περισσότερη  ποικιλομορφία. Μια χούφτα χώματος περιέχει περισσότερους οργανισμούς από τον αριθμό όλων των ανθρώπων στην γη. Αυτοί οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και μαζί με τα φυτά και τα ζώα, σχηματίζουν ένα δίκτυο βιολογικής δραστηριότητας που παίζει κύριο ρόλο στον διατροφικό κύκλο.

Αυτό το οργανικό περιεχόμενο του χώματος πρέπει να αυξηθεί με ελάχιστο όριο το 3-6% . Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προωθηθούν ανάλογες πολιτικές σε όλα τα κράτη για την αποκατάσταση του εδάφους. Και θα πρέπει να υπάρχει επίγνωση αυτού του προβλήματος από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να υποστηρίξουν και να απαιτήσουν αυτές τις πολιτικές.

Για  να βοηθήσουμε το χώμα να εμπλουτιστεί χρειάζεται εμπλουτισμός με φυτικό λίπασμα, ζωική κοπριά  και  κάλυψη των εδαφών με βλάστηση και σκίαση.

Μια έρευνα που έγινε στα θρεπτικά συστατικά των τροφών αποκάλυψε ότι θα πρέπει να τρώμε 8 πορτοκάλια για να πάρουμε την ίδια ποσότητα Βιταμίνης Α που έπαιρναν οι παππούδες μας τρώγοντας ένα μόνο πορτοκάλι διότι η εξάντληση και απομύζηση του εδάφους έχει δημιουργήσει τεράστια μείωση στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι τροφές. Η μέση περιεκτικότητα σε  κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο στα λάχανα, μαρούλια, τομάτες και σπανάκι έχει πέσει από το 1914 ως το 2018 στις ΗΠΑ κατά 80-90% (ΝCBI)

Μια έρευνα που έγινε στα θρεπτικά συστατικά των τροφών αποκάλυψε ότι θα πρέπει να τρώμε 8 πορτοκάλια για να πάρουμε την ίδια ποσότητα Βιταμίνης Α που έπαιρναν οι παππούδες μας τρώγοντας ένα μόνο πορτοκάλι διότι η εξάντληση και απομύζηση του εδάφους έχει δημιουργήσει τεράστια μείωση στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι τροφές. Η μέση περιεκτικότητα σε  κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο στα λάχανα, μαρούλια, τομάτες και σπανάκι έχει πέσει από το 1914 ως το 2018 στις ΗΠΑ κατά 80-90% (ΝCBI).

Ήδη ως το 2050, σύμφωνα με την UNFAO και τα Ενωμένα Έθνη  το 50% των αγροτικών εδαφών στην Λατινική Αμερική και Καραϊβική μπορεί να έχουν ήδη  μετατραπεί σε ερήμους! Η  απόδοση των καλλιεργειών σε κάποιες περιοχές θα έχει μειωθεί έως 50% λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του εδάφους και  η μείωση του νερού και της τροφής θα μπορούσε να εξαναγκάσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο  ανθρώπους να αφήσουν τα σπίτια τους και να μεταναστεύσουν.

Το «Σώσε το χώμα» είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε με στόχο  να μπορέσει να διασωθεί το χώμα από την πλήρη ερημοποίηση του. Να ενημερωθούν οι πολίτες  ώστε να κατανοήσουν ότι αυτό δεν αφορά κάποια μακρινή γενιά του μέλλοντος αλλά την πραγματικότητα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε 60 χρόνια από τώρα, όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες. Με την δική τους υποστήριξη,  προτροπή και ψήφο θα μπορέσουν να προωθηθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις ώστε να αποφευχθεί αυτό το καταστροφικό σενάριο για την ανθρωπότητα. Και φυσικά να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις .

Ο Sadhguru πιστεύει ότι για να αλλάξει ο κόσμος θα πρέπει να αλλάξει ο καθένας μας προσωπικά και αυτό προσπαθεί όλα αυτές τις δεκαετίες μέσα από το ISha Foundation.  

Είναι στο χέρι τους καθενός από μας να βοηθήσει στην αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον πλανήτη μας. Ας ενημερωθούμε. Μπορούμε να το κάνουμε.

Υ.Γ.: Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την διαδρομή του Sadhguru  και όλες τις ομιλίες και συναντήσεις που οργανώνονται, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο SaveSoil.org

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.