Σκληρα παζαρια

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, με τα παζάρια για το ποιος θα πάρει πόσα να κορυφώνονται όπως και οι και τις αντιθέσεις ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Ένωσης. Η νέα, στην ουσία ίδια με την προηγούμενη, πρόταση της Βρετανικής Προεδρίας «πέτυχε» να διχάσει τους «25», δυσαρεστώντας τον καθένα με διαφορετικό τρόπο και μοιράζοντας δωράκια για να χρυσώσει το χάπι.

Πρώτος στόχος της Βρετανικής Προεδρίας εξακολουθεί, όπως όλα δείχνουν, να είναι η υιοθέτηση μιας άκρως αντιλαϊκής απόφασης για τα δημοσιονομικά, όπου βασικοί της άξονες θα είναι η διάλυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η διασφάλιση των κονδυλίων για τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» της ΕΕ.

Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση αναλίσκεται στη διαμόρφωση κλίματος, ώστε να καταφέρει να κρύψει από το λαό τις βαθιά αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από τις αποφάσεις για τα δημοσιονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μιλήσει για θρίαμβο. Καθώς οριστικοποιείται η διαμόρφωση των στρατοπέδων που θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα και ενώ οι εσωτερικές αντιθέσεις βγαίνουν όλο και περισσότερο στην επιφάνεια, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει την εικόνα πως καταβάλλει απέλπιδες προσπάθειες να δημιουργήσει θετικό κλίμα υπέρ της, επαναλαμβάνοντας, συνεχώς και αδιαλείπτως, ότι η συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013 είναι μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση και η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να διασφαλίσει όσο περισσότερα ευρώ γίνεται…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.