Σκεψεις για την Αγροτικη Αναπτυξη

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ε. Τσαρδακλής, M.Sc Γεωπόνος, Αντιπρόσωπος γεωπόνων ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Θράκης

Ακούγοντας σε καθημερινή βάση στα δελτία ειδήσεων ότι οι νέοι γυρίζουν στα χωριά καταγωγής  τους για να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή και συζητώντας  με γνωστούς και φίλους αν όντως ο πρωτογενής τομέας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σαν χώρα ως νέος γεωπόνος θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιες διαπιστώσεις.
 
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας είναι ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος. Ο κλήρος στην Ελλάδα είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους, κατά μέσον όρο 47-49 στρέμματα και υπολείπεται αρκετά σε σχέση με των υπολοίπων Ευρωπαίων, που είναι κατά μέσον όρο 126-200 στρέμματα. Ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ο γερασμένος αγροτικός κόσμος  που σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία που επεξεργάστηκε μελέτη της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουμε αύξηση της ηλικίας των παραγωγών «αγροτών» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά στην Ελλάδα σε σχέση με το 2008.
 
Το σημαντικότερο από την πλευρά των αγροτών είναι να σκέφτονται και να πράττουν σαν αγρότες-επιχειρηματίες, γιατί όντως είναι επιχειρηματίες και η επιχείρησή τους είναι τα αγροτεμάχια «χωράφια» τους. Στην έναρξη κάθε καλλιεργητικής περιόδου ο αγρότης χρειάζεται να κάνει το επιχειρησιακό του σχέδιο, δηλαδή να καταγράψει τα έξοδα (ενοίκια, λιπάσματα, πετρέλαια κτλ) και τα έσοδα (επιδοτήσεις, παραγωγή κτλ), ώστε να ξέρει τι ακριβώς γίνεται. Ο παραγωγός καλό θα είναι να ενημερώνεται όλο τον χρόνο με διάφορα σεμινάρια, ημερίδες και φυσικά από τον τύπο και το διαδίκτυο για το προϊόν που παράγει.
 
Όσον αφορά την «πριμοδότηση» των αγροτών αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης, βιολογικά). Τα προγράμματα αυτά «τρέχουν» ανά τακτά χρονικά διαστήματα  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην τα βλέπουμε ευκαιριακά μόνο και μόνο για να πάρουμε την επιδότηση.
 
Σύμφωνα με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015-2019 αλλάζουν αρκετά και στους δύο πυλώνες αγροτικής ανάπτυξης (άμεσες ενισχύσεις, αγροτική ανάπτυξη). Άρα, οι παραγωγοί χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του αγροτικού μέλλοντος. Για την ακρίβεια οι ομάδες παραγωγών έρχονται σε ισχύ, καταργείται η μονοκαλλιέργεια πάνω από 150 στρέμματα. Επίσης, εμφανίζεται  η έννοια του πρασινίσματος ακόμη πιο έντονη και πραγματοποιούνται αρκετές άλλες διαφοροποιήσεις.
 
Προσωπικά πιστεύω ότι τα θετικά του πρωτογενούς τομέα είναι περισσότερα και σημαντικότερα από τα αρνητικά. Επομένως, σε σύγκριση μεταξύ τους η ζυγαριά γέρνει προς  τα θετικά. Απλώς είναι αναγκαία από τη μεριά των παραγωγών και φυσικά  τον δικό μας κλάδο των γεωπόνων αλλά και του ευρύτερου γεωτεχνικού τομέα τόσο η απαιτούμενη σοβαρότητα όσο και ο επαγγελματισμός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.