Σημεια των καιρων

Της Έκδοσης

Δωρητές για να συμβάλλουν στην επόμενη ακαδημαϊκή ημέρα της Σάμου, αναζητά το πανεπιστήμιο Αιγαίου, που βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της αποδυνάμωσης των σχολών του.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, οι επιπτώσεις της πανδημίας, μετά τη δεκαετή κρίση, σε συνδυασμό με φυσικές καταστροφές και μεταναστευτικές ροές επιτείνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα των δυσκολιών σε έναν ακριτικό τόπο και αποτρέπουν τους νέους και τις οικογένειές τους να επιλέξουν το νησί για τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (να θυμίσουμε τον ντόρο που είχε γίνει με το Μαθηματικό της Σάμου πέρυσι, με εισακτέο με 3.125 μόρια που αποτέλεσε και επιχείρημα για την ελάχιστη βάση).

Για αυτό και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Σάμο δημιούργησαν το πρωτοποριακό πρόγραμμα υποτροφιών «Η Σάμος στηρίζει τους Φοιτητές της» με στόχο την οικονομική στήριξη των νέων φοιτητών που θα ξεχωρίσουν στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Έτσι οι πρώτοι σε βαθμολογία εισακτέοι στα Τμήματα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Μαθηματικών, και Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, θα λαμβάνουν υποτροφία ύψους 15.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην πλήρη κάλυψη των εξόδων διαμονής τουλάχιστον δύο ετών στο νησί της Σάμου.

Το πανεπιστήμιο καλεί δωρητές από όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, να ενισχύσουν το πρόγραμμα, με στόχο τη «διασφάλιση της ακαδημαϊκής βιωσιμότητας του νησιού»

Οι υποτροφίες για την φοίτηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν είναι κάτι αρνητικό, ούτε καινούριο, έχοντας ιστορία σχεδόν όση και η ύπαρξη του Ελληνικού κράτους. Το γεγονός όμως ότι το κάλεσμα αυτό γίνεται με αυτό τον τρόπο, στη σύγχρονη εποχή, δείχνει αφενός τη δυσκολία που υπάρχει στα ακριτικά τμήματα (και του ΔΠΘ) να προσελκύσουν φοιτητές, ανεξαρτήτως πολλές φορές φοιτητικών παροχών, όπως τουλάχιστον σύμφωνα με αναφορές, συμβαίνει στη Σάμο.

Λύσεις υπάρχουν, αλλά είναι δύσκολες και πολιτικά, και κοινωνικά. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως από τις φετινές εξετάσεις, και πόσοι εισακτέοι θα βρίσκονται κάτω από την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Γιατί αν αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος, από του χρόνου προβλέπουμε πολλά πανεπιστήμια να βγάζουν καλέσματα για τέτοιου είδους υποτροφίες…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.