Σηματα καπνου

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, που εισήγαγε το δόγμα «Υψηλός Πήχυς», τα αδικαιολόγητα δεν δικαιολογούνται. Το σήμα του καπνού που καλύπτει μεγάλα τμήματα της χώρας επί εβδομάδες είναι ευκρινές: «Αποτυχία». Πλήρης και δραματική. Στην πρόληψη, την καταστολή, τον σχεδιασμό, τον συντονισμό. Και στην ανάληψη ευθύνης, τη μόνη ικανή να διορθώσει έγκαιρα τα λάθη. Το σόφισμα «τώρα είναι η ώρα της μάχης» έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον και από πολλούς. Δεν πείθει ούτε καν όποιον το αναπαράγει από αμηχανία, οκνηρία, δειλία, υποκρισία κι ό,τι άλλο.

Στα ελληνικά είναι γραμμένα τα επίμονα σήματα καπνού στον ουρανό της Αττικής, της Εύβοιας, της Ηλείας, της Λακωνίας, κι όπου αλλού η πυρκαγιά έσβησε όταν δεν είχε πια τίποτε άλλο να την ταΐσει. Όχι σε κάποια άγνωστή μας ινδιάνικη γλώσσα. Στα νέα ελληνικά. Ούτε καν στα αρχαία των φρυκτωριών, οπότε θα τα αποκρυπτογραφούσε μόνο ο κ. Γεωργιάδης και θα ’πρεπε έπειτα να τα μεταφράσει στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Α, και σ’ εκείνους τους δημοσιογραφούντες που σε μία μόνο διάλεκτο αριστεύουν: της εξουσίας· της πρώτης, όχι της τέταρτης. Και οι οποίοι προπονούνται σκληρά στο άθλημα της κολακείας, μήπως μπουν στην επόμενη φουρνιά μετακλητών, γιατί όχι και βουλευτών.

Υπάρχει φυσικά κάποιο εγγενές πρόβλημα. Για να διαβάσεις τα σήματα καπνού πρέπει να τα δεις. Πρέπει λοιπόν ν’ ανοίξεις τα παράθυρά σου όλα. Ώστε και λίγος αληθινός κόσμος να μπει μέσα, κόσμος εγκαυματίας, και να στρέψεις το βλέμμα σου στον ουρανό, αποσπασμένο επιτέλους από το ηδονικό σου κάτοπτρο. Να μυρίσεις και να γευτείς τη στάχτη. Να μυρίσεις και να νιώσεις την αποτυχία. Αν τη μυρίσεις, περιττεύει να διαβάσεις τα σήματα στον άρρωστα γκρίζο ουρανό.

Στην κυβέρνηση όμως φαίνονται όλοι ικανοποιημένοι με τις αντιπυρικές επιδόσεις τους. Και ενθουσιασμένοι με το υψηλοπηχικό δόγμα του νέου εκπροσώπου τους. Βλέπουν όσα θέλουν να δουν, ακούν όσα θέλουν ν’ ακούσουν, διαβάζουν ό,τι βολικό. Δεν συνειδητοποιούν καν ότι οι περισσότερες καταγγελίες για την ολιγωρία και τις καταστροφικά ασχεδίαστες παρεμβάσεις τους προέρχονται από τον δικό τους χώρο. Από δικούς τους ψηφοφόρους, που δηλώνουν εμβρόντητοι από το μέγεθος της αποτυχίας. Και δικούς τους αυτοδιοικητικούς. Δεν εννοώ βέβαια τον κ. Πατούλη. Αυτός είναι μονίμως στην πόζα κενής έπαρσης που τον απαθανάτισε ζωγράφος τις, ώστε το σανταμικό κάδρο του να κοσμήσει το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Κόκκαλη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.