Σιδηροδρομο ακουμε και τρενα δεν βλεπουμε

Της Έκδοσης

Εκ νέου κινητικότητα για το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με λιμάνια της Βουλγαρίας, του πάλαι ποτέ διαδρόμου sea2sea και τώρα, του Σιδηροδρομικού Εμπορευματικού Διαδρόμου «Βαλτικής Θάλασσας – Εύξεινου Πόντου – Αιγαίου Πελάγους», φαίνεται να υπήρξε στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Βάρνα.

Εκεί ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταΐκούρας συμμετείχε σε ομάδα εργασίας με την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ, Adina – Ioana Vălean, όπου σύμφωνα με τον ίδιο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το έργο της ανάπτυξης της Σιδηροδρομικής Σύνδεσης “Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε”, με τα έργα στη νέα γραμμή ‘‘Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Τοξότες’’ και την αναβάθμιση του τμήματος “Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο” και μνημόνιο συνεργασίας για ανάπτυξη ενός πολυτροπικού διαδρόμου, μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Όλα αυτά ακούγονται πολύ καλά, αν και θα πρέπει να ομολογήσουμε πως δεν διαφέρουν και πολύ από τα όσα ακούμε εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς όμως να έχουμε δει ούτε ράγα.

Αντίθετα τα τρένα έχουν γίνει είδος υπό εξαφάνιση στην περιοχή μας, με μόνο κάποιες σπάνιες εμφανίσεις εμπορικών, ενώ αντί τα πράγματα να βελτιώνονται, συνεχώς χειροτερεύουν, μιας και η φωτιά στον Έβρο έπληξε σημαντικά τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής (μεταξύ των οποίων και τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό του Πόταμου).

Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια, βλέπουμε πως τα έργα στα λόγια γίνονται όλο και πιο μεγάλα, και στην εφαρμογή συνεχώς απομακρύνονται σε ένα θολό ορίζοντα, με το σιδηροδρομικό δίκτυο, και τον ίδιο το σιδηρόδρομο να απαξιώνεται διαρκώς.

Δεν θέλουμε να πούμε πως έργα αυτού του μεγέθους, μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, όμως για να μπορέσουν να προχωρήσουν, χρειάζεται σπρώξιμο, τόσο από τους πολιτικούς μας ταγούς, όσο και την τοπική κοινωνία, η οποία, για να πούμε τη αλήθεια, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, δεν φαίνεται να το θεωρεί προτεραιότητα.

Άλλωστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε, θα συμβιβαζόμασταν με μια επισκευή του υφιστάμενου δικτύου, που και αυτή την περιμένουμε, και στη συνέχεια τα μεγαλόπνοα έργα, ας έρθουν και αυτά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.