Σε αμφισβητηση ο διπολισμος

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο διπολισμός αμφισβητείται. Βέβαια, το ίδιο έδειξε και το αποτέλεσμα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης της 16ης Σεπτέμβρη. Λογική και αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη. Τα δύο μεγάλα κόμματα εδώ και τριάντα πέντε χρόνια περίπου μονοπωλούν την εξουσία.

Για να γίνει, όμως, μία σωστή κριτική της κατάστασης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη βασικές παράμετροι. Κατ’ αρχήν, τα δύο μεγάλα κόμματα είναι πράγματι μεγάλα. Κόμματα όμως εξουσίας γίνονται χάρη στον εκλογικό νόμο, που ως γνωστόν πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα. Τα δύο μεγάλα κόμματα, επίσης, είναι πολυσυλλεκτικά. Πάντα πριν τις εκλογές ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων, που στις τελευταίες αναμετρήσεις ήταν αριθμητικά υψηλό, πριμοδοτεί το πρώτο και πάλι κόμμα.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι στις επόμενες εκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις υπάρχει μια γενικότερη μετατόπιση της πολιτικής ζωής προς τα αριστερά. Το ερώτημα άρα είναι, αν η αριστερά έχει σχέδιο εξουσίας για να κυβερνήσει τη χώρα. Η εμμονή του ΣΥΝ να μη συζητά με το ΠΑΣΟΚ οποιαδήποτε μορφή εξουσίας μήπως – τονίζω μήπως – σημάνει μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού και πάλι προς τα δεξιά;

Και αυτό θα ήταν το χειρότερο για τη χώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.