Σχολικος Συνεταιρισμος και Καλλιεργεια λαχανικων

Οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής καλλιεργούν και πωλούν τα δικά τους λαχανικά

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ή Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που εδρεύει και λειτουργεί στους Υφαντές Κομοτηνής, αποτελεί σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες. Το κύριο εργαστηριακό (πρακτικό) μάθημα του σχολείου μας είναι αυτό της Φυτικής Παραγωγής, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιούνται μια σειρά από δράσεις σχετικές αφενός με τη θεωρητική εκπαίδευση των μαθητών, κυρίως όμως με την τεχνική τους κατάρτιση επάνω στις βασικές γεωργικές τεχνικές (όπως π.χ. όργωμα τους εδάφους, σπορά, φύτευση, μεταφύτευση, κλάδεμα, τσάπισμα, φτυάρισμα, λίπανση, πότισμα, χάραξη αυλακιών, συγκομιδή κλπ.), την προεπαγγελματική τους εκπαίδευση και την προετοιμασία τους για την αγορά εργασίας.
 
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι μαθητές ξεκίνησαν δυναμικά να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά με βιολογικό τρόπο, με τη διαφορά ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα οι εκπαιδευτικές τους δράσεις να εκτυλίσσονται τόσο εντός θερμοκηπίου (τύπου τολ με κάλυψη πλαστικού πολυαιθυλενίου), όσο και στον υπαίθριο λαχανόκηπο της αυλής του σχολείου. Ένα νέο στοιχείο του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος των εκπαιδευτικών μονάδων Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., είναι η σύσταση σχολικού συνεταιρισμού, με απώτερο σκοπό την καλύτερη πρακτική άσκηση των μαθητών, κυρίως πάντα επί του αντικειμένου της φυτικής παραγωγής όσον αφορά ειδικότερα στην περίπτωση του σχολείου των Υφαντών.
 
Οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής και μέλη φυσικά του εν λόγω συνεταιρισμού, εδώ και αρκετό καιρό βλέπουν με ενθουσιασμό τα λαχανικά τους να αναπτύσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό, χάρη στην υπό κάλυψη καλλιέργειά τους εντός θερμοκηπίου, τις καλλιεργητικές φροντίδες που οι ίδιοι τους παρέχουν και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών. Στόχος των μαθητών – συνεταιριζομένων είναι η συγκομιδή και πώληση των φυτικών τους προϊόντων σε όσους πολίτες ενδιαφερθούν και το ζητήσουν. Ήδη την Πέμπτη 21/1/2016 συγκόμισαν τα πρώτα τους ραπανάκια, τα οποία μετά από επιμελές πλύσιμο και τοποθέτησή τους σε πλαστικές σακούλες, πούλησαν στον Πρόεδρο και σε κατοίκους των Υφαντών. Όσον αφορά τις πάντα εκπαιδευτικού χαρακτήρα δράσεις του συγκεκριμένου εργαστηριακού μαθήματος, αναμένεται προσεχώς η συγκομιδή κρεμμυδιών, ρεπανακιών και σπανακιού, ενώ εν τω μεταξύ οι μαθητές ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν, αντίστοιχα, με το κλάδεμα διαμόρφωσης του σχήματος των καλλωπιστικών δέντρων και θάμνων του αύλειου χώρου, την προετοιμασία νέων εδαφοτεμαχίων για την ανοιξιάτικη σπορά λαχανικών, την έναρξη παραγωγής νεαρών σποροφύτων καλοκαιρινών λαχανικών και ανθοφόρων φυτών προς πώλησή τους σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Τις ημέρες που οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν την υπαίθρια εργασία των μαθητών, αυτοί δοκιμάζουν τις ικανότητές στους στην παρασκευή φαγητών, γλυκών και ποτών, με κύριες πρώτες ύλες κάποια από τα προϊόντα που η φύση μας δωρίζει. Το κομμάτι αυτό έχουν αναλάβει οι κυρίες συνάδελφοι Βασιλική Μυλωνά, Σοφία Σεφεριάδου και Χριστίνα Βλασακίδου.
 
Πεποίθηση και των τεσσάρων γεωτεχνικών που διδάσκουμε στο εργαστήριο φυτικής παραγωγής και της Διευθύντριας του τοπικού Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. κ. Αθανασίας Ιομέρη είναι πρωτίστως η ευχάριστη, δημιουργική απασχόληση των μαθητών και η διοργάνωση εκδηλώσεων αλληλεπίδρασής τους με τους συμπολίτες μας. Εργαζόμαστε δε προς την κατεύθυνση αυτή σε συνέχιση των στόχων της προηγούμενης Δ/ντριας κ. Χαράς Πετρίδου, η επιμονή και ο αγώνας της οποίας για την ολοκλήρωση τοποθέτησης του θερμοκηπίου αποδίδουν φέτος καρπούς!
 
*Ο Ζήσης Τζηκαλιός είναι Γεωπόνος Οπωροκηπευτικών & Αμπέλου Α.Π.Θ., Γενετιστής MSc Α.Π.Θ., Κάτοχος Παιδαγωγικής Επάρκειας ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και Εκπαιδευτικός του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Υφαντών

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.