Ροδοπιτικο αγος

Της έκδοσης

Στη βολική συγκυρία του τριημέρου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τα λοιπά στελέχη του κόμματος, βρήκαν την ευκαιρία να σχολιάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν δύο εβδομάδες για να εκφράσουν την άποψή τους. Μία άποψη που ουδόλως σοφότερους μας έκανε, καθώς οι προαναφερθέντες υιοθέτησαν τα όσα διαβάσαμε όλο αυτό το διάστημα από «περισπούδαστους» Θρακολόγους που δεν χάνουν ευκαιρία να τοποθετηθούν σε ανάλογες περιπτώσεις. Και βέβαια πάντα το συμπέρασμα και ο «φταίχτης» βολικά σε όλα αυτά είναι ένας.

Τις φορές που δεν εξοργιζόμαστε από όλα αυτά που διαβάζουμε οφείλουμε να παραδεχτούμε πως γελάμε. Και γελάμε διότι είναι τουλάχιστον φαιδρό αρχηγός κόμματος που άσκησε εξουσία να καταγγέλλει παρέμβαση ξένου κράτους σε εκλογές και να μην κουνιέται φύλλο. Σε κάποια χώρα που οι θεσμοί λειτουργούσαν όπως έπρεπε θα είχαν διαταχθεί έρευνες, κάποιοι θα είχαν κληθεί να προσκομίσουν αποδείξεις για τις κατηγορίες που εκστομίζουν δημόσια και τέλος πάντων κάποιος θεσμός θα καλούνταν να διαλευκάνει την υπόθεση.

Φοβούμαστε όμως πως οι φαιδροί τώρα γινόμαστε εμείς, που ακόμα πιστεύουμε σε θεσμικές λειτουργίες, στον τόπο που ζούμε.

Στο μεταξύ όμως τα απλοϊκά και εύκολα σχήματα που χρησιμοποιούνται για τα ερμηνεύσουν τάχα μου δήθεν τη μειονοτική ψήφο, έχουν επιρροή (και εφαρμογή) και στην πλειονοτική ψήφο. Είναι επομένως ένα βολικό αφήγημα και για την άλλη πλευρά, γιατί μπορεί εύκολα να συσπειρώσει ψηφοφόρους. Κάτι βεβαίως που επίσης βολικά υποκρύπτεται.

Πόσοι εκ των χριστιανών ψηφοφόρων δεν πήγαν ενώπιον της κάλπης ψηφίζοντας πρόσωπο ή και κόμμα μόνο και μόνο για να μη βγει ο τάδε ή ο δείνα μειονοτικός βουλευτής;

Να θυμίσουμε τον άλλοτε γραμματέα Ροδόπης της καταδικασθείσας για εγκληματική οργάνωση «Χρυσής Αυγής» που απροκάλυπτα έδωσε γραμμή, για ψήφιση δύο συγκεκριμένων υποψηφίων από δύο διαφορετικούς πολιτικούς χώρος με αυτό ακριβώς το επιχείρημα; Κάτι που περιέργως δεν ενδιαφέρει με την ίδια ένταση τους «ανησυχούντες». Ή να θυμίσουμε τα διλλήματα περί ισόρροπης εκπροσώπησης που κάποιοι έθεταν;

Και τέλος πάντων πιστεύει κανείς πως θα χύνονταν τόσο μελάνι, αν στις εκλογές της 21ης Μαΐου η Ροδόπη ήταν και αυτή μπλε και βουλευτές έβγαιναν τα ίδια πρόσωπα; Νομίζουμε όχι. Τι μας ενοχλεί λοιπόν; Που η Ροδόπη δεν ακολούθησε τον «ίσιο» δρόμο. Πως αποτέλεσε την εξαίρεση. Ή για να είμαστε ακριβείς: ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε και αναλύθηκε από δημοσιολογούντες το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη, θα μπορούσε να περιγραφεί με αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν «άγος». Αν λοιπόν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη είναι «άγος» τότε για να επέλθει η πολυπόθητη «κάθαρσις», συμφώνως με τα διδάγματα των αρχαίων ημών προγόνων, απαιτείται μια μακρά και απαιτητική διαδικασία εξαγνισμού. Κάτι για το οποίο κανείς δεν μιλάει, και σίγουρα το πολιτικό προσωπικό δεν φαίνεται διατεθειμένο να αναλάβει.

Βλέπετε το Ροδοπίτικο «άγος» είναι βολικό για πολλούς, (άσχετα με το τι διατείνονται δημοσίως) έτσι που καλύτερα είναι να διαιωνίζει παρά να εξαγνίζεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.