Πυροπληκτοι, μιντιοπληκτοι και… εκπληκτοι

Γνώμη

«Αντίστροφα

πολλές φορές

διαβάζω τη ζωή μου

Όλα ισχύουν

και δεν ισχύει τίποτα»

(Δημήτρης Δημητριάδης, Στη Ρουλέτα)

Προφανώς και η χώρα έζησε μία οικολογική καταστροφή, πλαισιωμένη από πολλές ανθρώπινες τραγωδίες.

Προφανώς και υπάρχουν αντικειμενικές ευθύνες στην Κυβέρνηση και πρέπει μετά την οριστική απομάκρυνση των κινδύνων, με νηφαλιότητα και ευθυκρισία, αφενός να γίνει αποτίμηση των ζημιών και ν’ αποζημιωθούν οι πληγέντες κι αφετέρου ν’ αποδοθούν ευθύνες στους ολιγωρήσαντες ή αποτυχόντες.

Προφανώς και πρέπει οι ειδικοί να μελετήσουν τις επερχόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, χωρίς συνθήματα και κλισέ.

Προφανώς και πρέπει ν’ αξιολογηθούν (όχι από το Κράτος, αλλά από την κοινωνία κι από κάθε πολίτη ξεχωριστά) ο ρόλος των ΜΜΕ και των social media στην ορθή και πλήρη κάλυψη/ενημέρωση, χωρίς ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, κομματικές παρωπίδες, συμφέροντα και διαπλοκές.

Προφανώς και πρέπει να προβούν τα κόμματα σε αυτοκριτική για τον τρόπο που αντέδρασαν τα μέλη, στελέχη, βουλευτές κλπ στις τοπικές καταστροφές.

Προφανώς και πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι άρχοντές της να ελέγξουν εαυτούς και αλλήλους για το αν είχαν λάβει τα αναγκαία και προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα.

Προφανώς και πρέπει η Δικαιοσύνη να κρίνει, με κρύο κεφάλι, τους διωκόμενους για εμπρησμό και να τιμωρήσει τους ενόχους χωρίς στιγματισμούς και κραυγές.

Προφανώς και οφείλουν άπαντες οι έχοντες και κατέχοντες να συνδράμουν  στην αναδάσωση κι ανοικοδόμηση.

Προφανώς και η κοινωνία πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά της για τον εφησυχασμό, την ανοχή, τη συνενοχή ή την απάθεια πολλών.

Αυτό όμως που δεν πρέπει να γίνει από καμμία πλευρά είναι η «επιχείρηση κεφαλοποίησης» (sic) του εθνικού πένθους (ενόψει εκλογών;), η πρόκληση νέου διχασμού ανάμεσα στους πυρόπληκτους και μη, ο συσχετισμός πυρόπληκτων και ανεμβολίαστων, η εξαπόλυση αισχρών ύβρεων κατά θεσμών και ανθρώπων. Στις εθνικές τραγωδίες στα δάση καιροφυλακτεί ο λύκος της εθνικιστικής/ακροδεξιάς εκμετάλλευσης, ο οποίος στοχεύει στο να μετατρέψει την αγανάκτηση και την απελπισία σε εχθρό κατά της Δημοκρατίας.

Άρα προσοχή και αυτοσυγκράτηση λόγων κι αντι-δράσεων. Η κάθαρση έτσι κι αλλιώς επέρχεται, ακόμα κι εναντίον εκείνων που νομίζουν ότι θα επωφεληθούν.

ΥΓ: Συμψηφισμός τραγωδιών (Μάτι-Εύβοια) δεν νοείται και δεν ωφελεί κανέναν, πλην των ακραίων κηρύκων μίσους

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.