Πτωση στην ανταγωνιστικοτητα

Κατακόρυφη πτώση κατά 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα σημείωσε η Ελλάδα, σύμφωνα με το International Institute for Management Development .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, το 2009 η Ελλάδα κατέλαβε την 52η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 57 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο.

Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των 24 κρατών – μελών της Ε.Ε. που περιλαμβάνονται στην επετηρίδα (δεν περιλαμβάνονται η Κύπρος, η Μάλτα και η Λετονία), η χώρα μας καταλαμβάνει την 23η θέση, ξεπερνώντας μόνο τη Ρουμανία.

Τέτοια επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Η έκθεση είναι αποκαλυπτική: Στον δείκτη οικονομικής αποδοτικότητας η ελληνική οικονομία υποχωρεί 4 θέσεις, στην κυβερνητική αποτελεσματικότητα 7 θέσεις και στην επιχειρηματική αποτελεσματικότητα επίσης 7 θέσεις.

Οι δείκτες αυτοί αποτυπώνουν την αναποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, την αδυναμία της κυβερνητικής πολιτικής να προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές προκλήσεις.

Η επιδείνωση των δεικτών που συνθέτουν την εικόνα ανταγωνιστικότητας καταγράφει τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, τις αρνητικές επιπτώσεις της χειροτέρευσης της δημοσιονομικής κατάστασης με την εκτός ελέγχου άνοδο των δαπανών και τη μεγάλη υστέρηση στα δημόσια έσοδα και την αύξηση του δημοσίου χρέους.

Ουσιαστικά δηλαδή η Ελλάδα είναι μια από τις λιγότερο ελκυστικές χώρες στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Άλλο ένα αρνητικό επίτευγμα για τη χώρα μας. Και ο κατήφορος όπως φαίνεται δεν έχει τελειωμό…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.