Προσαγωγες πολιτων στην Αλεξανδρουπολη που πηγαν να περισωσουν τα δεντρα του Αλσους Φυτωριου

Της έκδοσης

Στην προσαγωγή 15 ατόμων μεταξύ αυτών και του πρώην δημάρχου Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκη προχώρησε την Πέμπτη η αστυνομία στην Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια κινητοποίησης διάσωσης του Άλσους Φυτωρίου, του μοναδικού πνεύμονα οξυγόνου που έχει απομείνει στην πόλη και απειλείται με εξαφάνιση. 

Οι κοπές των δέντρων προβλέπονταν προκειμένου να προετοιμαστεί ο χώρος για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ενέκρινε το έργο πριν καιρό.

Υπό το φως όμως των γεγονότων των τελευταίων ημερών με τις καταστροφικές πυρκαγιές να έχουν αφήσει κρανίου τόπο τον νότιο Έβρο οι πολίτες πραγματοποίησαν της Τετάρτη μαζική συγκέντρωση , σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει η πολυτέλεια πλέον να χαθεί ούτε ένα δέντρο». Έτσι προχώρησαν σε συγκέντρωση υπογραφών ώστε να κατατεθεί αίτημα για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με βάση τις νέες συνθήκες, και να περισωθεί τουλάχιστον το Άλσος με τα 440 περίπου δέντρα του.

Και ενώ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, υπήρχε προφορική συμφωνία να μην προχωρήσουν οι εργασίες κοπής των δέντρων που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα μέχρι το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, μπουλντόζες μπήκαν και το πρωί της Πέμπτης στον χώρο προκειμένου να κόψουν δέντρα αδιαφορώντας για τη βούληση των πολιτών να διασωθεί το Άλσος. Πολίτες προσπάθησαν να εμποδίσουν την εξέλιξη αυτή και στάθηκαν μπροστά από τα μηχανήματα ενώ άνδρες της ΟΠΚΕ και της αστυνομίας που κλήθηκαν στο σημείο από τον εργολάβο προχώρησαν σε προσαγωγές.

Από την πλευρά του ο Δήμος Αλεξανδρούπολης απαντώντας στα περί κοπής 440 δέντρων, ανέφερε πως η χρηματοδότηση της κατασκευής του γυμναστηρίου, είναι εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης από το 2016 και η χωροθέτησή του αποφασισμένη και ορισμένη ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Στη συνέχεια, αφού απαριθμεί τα “εμπόδια” που συνάντησαν οι αρχές μέχρι την έναρξη των εργασιών κατασκευής, ο δήμος Αλεξανδρούπολης τονίζει πως ήταν αναγκαίο να ξεκινήσουν οι εργασίες 50 ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης, με την α’ φάση να περιλαμβάνει τη χάραξη του εδάφους και την “απομάκρυνση κάποιων δέντρων, ο αριθμός των οποίων σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα 440”. Αλγεινή εντύπωση όμως προκαλεί η παραδοχή του δήμου ότι «τα δέντρα που απαιτείται να απομακρυνθούν είναι μόλις 30»

Δεν ξέρουμε αν τα δέντρα καταφέρουν τελικά να σωθούν. Το μόνο σίγουρο είναι όμως πως στη χώρα μας η φαιδρά πορτοκαλέα συνεχίζει απλόχερα να μας δίνει τους καρπούς της…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.