Προς το παρον σιωπη

Της έκδοσης

Είναι από εκείνες τις φορές που η ελληνική γλώσσα – και κάθε άλλη – «ωχριά» απέναντι στα όσα θα θέλαμε να πούμε και να γράψουμε για να περιγράψουμε τα συναισθήματά μας σε σχέση με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε την ζωή, μέχρι τις ώρες που γράφονται οι γραμμές ετούτες, σε 40 συνανθρώπους μας.

Δεν ξέρεις αν μη τι άλλο τι να πρωτοπεριγράψεις δεδομένων των επαναλαμβανόμενων σοκ, της θλίψης, του πένθους για την απώλεια τόσων ζωών, η πλειοψηφία των οποίων νέα παιδιά, αλλά και του θυμού που όμως τουλάχιστον αυτές τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος μοιραία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Σιωπηλοί αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές του πόνου, όπως αυτός «μαρτυράται» από τις εικόνες του λιωμένου σιδήρου και αυτού που μαρτυράται από τα στόματα όσων επέζησαν του δυστυχήματος, αυτόπτες μάρτυρες και θύματα αυτού, αλλά και από τα στόματα και τα μάτια των συγγενών, γονέων και φίλων που απεγνωσμένα αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Βουβοί αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές και στα όσα λέγονται στον δημόσιο λόγο ακολούθως του δυστυχήματος, δια στόματος των πολιτικών μας εκπροσώπων, διοικούντων και μη, με «φόντο» τον τόπο της συντριβής, αδυνατώντας να πάρουμε θέση στα ίδια μας τα συναισθήματα, από τη μια η ξέχειλη οργή για μια «προδιαγεγραμμένη» τραγωδία στο πολύπαθο αλλά κατά τα άλλα πολυδιαφημιζόμενο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, από την άλλη η «έρπουσα» ξέχειλη οργή για το ενδεχόμενο οι προαναφερθέντες να παρέμεναν σιωπηλοί τούτες τις ώρες.

«Διχασμένοι» και οι ίδιοι παρατηρητές των όσων περνούν εμπρός μας σε εικόνες, δηλώσεις, συναισθήματα, έντρομοι στην κυριολεξία έστω και να προσπαθήσουμε να τα αποτυπώσουμε σε λέξεις.

Σαν να «πέταξε» η ψυχή  μας μαζί με τις ζωές των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο ξαφνικά, άδικα και συγκλονιστικά!

Προς το παρόν σιωπή, μπροστά στον θάνατο! Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε και διαφορετικά! Σιωπή που από μόνη της ωστόσο «κραυγάζει» ίσως δυνατότερη και συλλογικότερη από ποτέ!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.