Προς προβληματισμο

Απομένουν ακόμα λίγα εικοσιτετράωρα για να σας αποχαιρετήσουμε για το 2022 και να στείλουμε το δικό μας μήνυμα για το νέο έτος. Το φετινό μας μήνυμα, όπως παραδοσιακά δίνεται μέσα από το πρωτοχρονιάτικο εξώφυλλο του «ΠτΘ» θα περιλαμβάνει όπως κάθε χρόνο εκείνο που εμείς, η ομάδα του «ΠτΘ» κρίνουμε ως το πιο σημαντικό για το νέο έτος τουλάχιστον σε επίπεδο στόχευσης, ευχής ή ακόμα και «προτάγματος».

Μέχρι τότε απομένουν για τον «ΠτΘ» δύο ακόμα φύλλα ωστόσο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα σε πληθώρα ρεπορτάζ και συνεντεύξεων που φιλοξενούμε οι συμμετέχοντες σε αυτά στέλνουν τις δικές τους ευχές και κάνουν τις δικές τους προβλέψεις.

Και αν και οι ευχές είναι κοινές με την «πρωτοκαθεδρία» να κερδίζουν αυτές της υγείας και της καλοτυχίας, κοινή είναι και η απαισιοδοξία για το νέο έτος και τα όσα το αμέσως επόμενο μέλλον θα φέρει. Σχεδόν καθολικό θα λέγαμε και αρκεί να ανατρέξετε στα προαναφερθέντα ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για να το δείτε και αποτυπωμένο.

Απαισιοδοξία και φόβος, κυρίως για τον Χειμώνα που έπεται σε όρους «βιωσιμότητας» και βιοπορισμού τόσο σε επίπεδο προσωπικό όσο και συλλογικό ως κοινωνία η οποία φαίνεται από την επικαιρότητα και μόνο ότι καθημερινά, ειδικά το 2022 με τα όσα ακούσαμε και διαβάσαμε και συνεχίζουμε, τουλάχιστον αποκαρδιωτική είναι. Και πώς να εκληφθεί διαφορετικά όταν οι κυριότερες ειδήσεις του 2022 και σχεδόν σε βάση καθημερινή ήταν οι βιασμοί, η κακοποίηση ανηλίκων, οι γυναικοκτονίες, η ακρίβεια, τα σκάνδαλα, οι φωτιές, «οι λιμοί και οι καταποντισμοί» και πόσα ακόμα… ένας συνειδητά, κατά την άποψη κάποιων, καλλιεργημένων φόβων.

Δεν είναι προφανώς δεδομένο προς περαιτέρω σχολιασμό δεδομένου ότι σχολιάστηκε στην στήλη τούτη και κατά το πρόσφατο παρελθόν, υπό την ελπίδα τότε ωστόσο ότι μπορεί υπό το πρίσμα της νέας χρονιάς αυτό να αλλάξει. Είναι ωστόσο δεδομένο προς προβληματισμό, βαθύ και κατά την άποψή μας προσωπικό και ουσιώδες.

Με την δική μας προτροπή όμως αυτός ο προβληματισμός να ξεκινά από λογικές όπως αυτή που αποτύπωσε κάποτε ο Γιάννης Ρίτσος στην «ΕΛΕΝΗ» του γράφοντας μεταξύ άλλων «…ίσως εκεί που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία…».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.