Προεκλογικες ευαισθησιες για τους νεους

Της Έκδοσης

Κάτι που ακούμε όλο και πιο συχνά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είναι το περιβόητο ενδιαφέρον για τους νέους. Φυσικά και οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάτι διαφορετικό, αφού οι υποψήφιοι, όποιας πολιτικής απόχρωσης, η παραταξιακής τοποθέτησης ακολουθούν την ίδια πεπατημένη, με την εξαίρεση κάποιων ελαχίστων δυστυχώς.

Έτσι λοιπόν καλά που έρχονται οι εκλογές και μαθαίνουμε για το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τους νέους. Το οποίο από μόνο του βέβαια δεν είναι κακό, όταν όμως προβάλλεται ως προεκλογικό, τότε μάλλον γίνεται υποκριτικό και ενίοτε επικίνδυνο, ανάλογα με τη θέρμη που θέλουν να επιδείξουν οι υποψήφιοι.

Και γιατί το λέμε αυτό; Μα γιατί όλο αυτό το ενδιαφέρον περιέχει έναν έμμεσο διδακτισμό. Ότι οι υποψήφιοι ξέρουν ενδιαφέρονται, νοιάζονται και γνωρίζουν τις ανάγκες των νέων (συχνά βέβαια κρίνοντας εξ ιδίων ή εκ του στενού οικογενειακού κύκλου τα αλλότρια) λες και όλοι ασχέτως ηλικίας έχουν τις ίδιες ανάγκες τα ίδια προτάγματα, τις ίδιες απόψεις κτλ κτλ.

Άλλοι πάλι το πάνε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως οι νέοι, έτσι απλά επειδή και μόνο είναι νέοι θα έχουν και νέες ιδέες και άρα αποτελούν το άριστο «υλικό» για αυτή την επιθυμητή σε όλους ανανέωση. Το να είσαι βέβαια νέος δεν σημαίνει πως έχεις και νέες ιδέες ούτε ότι το να είσαι μεγαλύτερος είσαι αυτομάτως πιο συντηρητικός. Ή ότι οι νέες ιδέες είναι απαραίτητα καλύτερες από τις παλιές πρακτικές.

Το περίεργο σε όλο αυτό, αν μας ρωτάτε, δεν είναι οι αναφορές στους νέους, αλλά η απουσία αναφορών στους μεγαλύτερους. Μία δηλαδή αποσπασματική εικόνα της ζωής και της διαδρομής του καθενός εξ ημών. Κοιτάμε το μέλλον, αδιαφορώντας για το παρελθόν.

Περίεργο και για τα «κουκιά» που λέμε πως μετρούν οι υποψήφιοι, αφού ο νεαρός πληθυσμός ολοένα και φθίνει. Τόσο περίεργο όσο προεκλογικές προτάσεις για το περιβάλλον που μοιράζεται αφειδώς σε φυλλάδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.