Προ των πυλων της επιτηρησης

Σε βαθιά και σχετικά άγνωστα γι’ αυτόν νερά είναι αναγκασμένος να βουτήξει ο νέος υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου από την πρώτη κιόλας εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο νέος υπουργός θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη προσπάθεια δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου αλλά και να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί τον ορατό πλέον κίνδυνο εισόδου εκ νέου σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης.

Δυστυχώς για τη χώρα μας για δεύτερη φορά επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας η ελληνική οικονομία βρίσκεται προ των πυλών της επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά το 2007 και 2008 το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε κάτω από το όριο του 3% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το έτος που διανύουμε θα είναι πάνω από το όριο.

Από την άλλη το χρέος του δημόσιου δανεισμού αυξάνεται αλματωδώς με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται σε ψηλούς ρυθμούς δανεισμού του Δημοσίου με κόστος που συνεχώς αυξάνεται.

Στις 19 Ιανουαρίου θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όπως όλα δείχνουν η οικονομία της χώρας μας οδηγείται σε καθεστώς επιτήρησης. Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια χαλαρή επιτήρηση εφόσον η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε χαλαρή ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητος για να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση.

Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό. Δυστυχώς η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που για δύο συνεχή χρόνια παρουσιάζει έλλειμμα που βρίσκεται στα όρια ή και πάνω από αυτά.

Γεγονός που αποδεικνύει βέβαια την αποτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η αλλαγή του προσώπου του Υπουργού Οικονομίας δεν σημαίνει τίποτα. Οι αριθμοί είναι πραγματικοί.

Δυστυχώς για τη χώρα…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.