Ποσο πιθανη ειναι μια συνεργασια ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικες εκλογες;

Της Έκδοσης

Μπορεί η παραίτηση Τσίπρα ουσιαστικά να έχει αφήσει όλες τις συζητήσεις περί αυτοδιοικητικών εκλογών παγωμένες στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως ό,τι και να γίνει, όποια ή όποιος ηγηθεί του κόμματος την επόμενη μέρα (αν και πότε θα έρθει αυτή η μέρα, θα εξαρτηθεί από τις εσωκομματικές διαδικασίες που αναμένονται «ζωηρές») ο χρόνος είναι αμείλικτος.

Και ο πολιτικός χρόνος ακόμα περισσότερο, και πλέον η κλεψύδρα αδειάζει όσο αφορά τις εκλογές του Οκτωβρίου, μιας και στις αρχές Σεπτεμβρίου (μην σας πούμε τέλη Αυγούστου) θα πρέπει οι συνδυασμοί να είναι έτοιμοι.

Τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο, φερόμενος ως ένας από τους επίδοξους δελφίνους, κ. Τεμπονέρας μίλησε για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, μια αναφορά που απέρριψε μετά βδεγλυμίας το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ακόμα και στις πιο δύσκολες του ώρες, κράτησε μεγαλύτερες εφεδρείες στην αυτοδιοίκηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όταν αυτός ήταν στην περίοδο της ραγδαίας ανόδου του.

Φυσικά αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε τώρα, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν το οργανωτικό του ΣΥΡΙΖΑ να έχει στείλει από τον Απρίλιο εντολή, τουλάχιστον στους συνδυασμούς του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ.

Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο σχεδιασμός για τις περιφέρειες, αν και στην ΑΜΘ, αν οι επίδοξοι διεκδικητές από τον χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς περιμένουν ακόμα λίγο, δεν θα βρίσκουν υποψηφίους για τα ψηφοδέλτια.

Εκτίμησή μας είναι πως είτε εύκολα, είτε δύσκολα, θα υπάρξει ένας τουλάχιστον συνδυασμός, πιθανότατα ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ ή/και ΣΥΡΙΖΑ, μιας και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κενό στο χώρο. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό, με το ποσοστό εκλογής να έχει πέσει στο 43%, να δούμε εκλογή περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή, και ενίσχυση συνδυασμών δεξιά των υφιστάμενων παρατάξεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.