Πως να τα εξελαβαν;

Της έκδοσης

Χρειάστηκαν, δυστυχώς, «υψηλοί προσκεκλημένοι» σε τούτη τη χώρα για να ακούσουμε δημόσια ένα διαφορετικό αφήγημα για θέματα όπως η δημοκρατία, η συμμετοχή, το μεταναστευτικό, από αυτό που προβάλλεται στη χώρα, συχνά -αν όχι αποκλειστικά- από τους έχοντες εξουσία.

Αναφερόμαστε στην επίσκεψη του Πάπα που μπορεί να μας κολάκευσε κατά την επίσκεψή του όταν είπε ότι «χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα» με αναφορές όμως περισσότερο στους «αρχαίους ημών προγόνους» και όχι στους συγκαιρινούς, διαπίστωσε όμως υποχώρηση της δημοκρατίας, μιλώντας για τη Γηραιά μας Ήπειρο. Ενώ από τη Λέσβο, στο λόγο του, μάλλον έδωσε μια διάσταση που ελάχιστα ακούμε πλέον και όσοι τολμούν να ψελλίσουν κάτι αντίθετο από το κυρίαρχο αφήγημα τότε λοιδορούνται, χλευάζονται, αντιμετωπίζονται ως γραφικοί και ουτοπιστές και όλα αυτά τα «σεβαστικά» από τα οποία εμφορείται ο δημόσιος λόγος.

«Είναι θλιβερό να ακούς να προτείνεται, ως λύση, η δέσμευση κοινών πόρων για την ανοικοδόμηση τειχών», τόνισε ο Ποντίφικας, συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας πως κατανοεί τους φόβους, τους κινδύνους, την κούραση και την απογοήτευση, που οξύνονται από την οικονομική κρίση και την πανδημία. «Αλλά δεν λύνονται τα προβλήματα», είπε, «και δεν καλυτερεύει η συμβίωση υψώνοντας φράκτες, λύνονται ενώνοντας τις δυνάμεις για να φροντίσουμε τους άλλους σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες καθενός και με σεβασμό προς τη νομιμότητα, θέτοντας πάντοτε στην πρώτη θέση την απαραβίαστη αξία της ζωής κάθε ανθρώπου». Ο Πάπας δήλωσε πως είναι εύκολο να σπείρει κανείς τον φόβο του Άλλου, παρασύροντας την κοινή γνώμη, αλλά αναρωτήθηκε γιατί στην κοινή γνώμη δεν συζητιούνται αναλόγως, όχι οι «καημένοι οι άνθρωποι που πληρώνουν τις συνέπειες, και που χρησιμοποιούνται για πολιτική προπαγάνδα», αλλά οι απώτερες αιτίες: η εκμετάλλευση των φτωχών, οι «συχνά κρυφά χρηματοδοτούμενοι», όπως δήλωσε, πόλεμοι, οι «οικονομικές συμφωνίες που γίνονται εις βάρος του κόσμου», οι «κρυφοί χειρισμοί» για τη διακίνηση όπλων. Σε σύνθετα προβλήματα, είπε πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Προέτρεψε να κοιτάξουμε τα παιδικά πρόσωπα. «Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε μπροστά σε αυτά που είναι αθώα και είναι το μέλλον — απευθύνονται στις συνειδήσεις μας και μας ρωτούν: “Τι κόσμο θέλετε να μας δώσετε;”,» είπε ο Πάπας. Για μία ακόμα φορά τις τελευταίες ημέρες, ζήτησε να μην υποκύψουμε διεθνώς στην αδιαφορία, έχοντας προηγουμένως προτρέψει να μην μεταβιβάζονται πάντα οι ευθύνες για το μεταναστευτικό από τον έναν στον άλλο σε ένα παγκόσμιο επίπεδο, «σαν να μην ενδιαφέρει κανέναν και να είναι μόνο ένα άχρηστο βάρος που κάποιος είναι υποχρεωμένος να επωμιστεί». «Ας μην ξεφύγουμε βιαστικά από τις ωμές εικόνες των μικροσκοπικών τους σωμάτων που κείτονται ακίνητα στις αμμουδιές — η Μεσόγειος, που για αιώνες ένωσε λαούς διαφορετικούς και χώρες μακρινές, γίνεται ένα κρύο νεκροταφείο χωρίς ταφόπλακες», τόνισε, «φαίνεται σήμερα σαν καθρέφτης θανάτου». «Ας μην αφήσουμε η θάλασσα μας να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών». 

Λόγια ωραία, συγκινησιακά φορτισμένα, που θα είχε αξία να μάθουμε πως τα εξέλαβαν οι πολιτικώς αρμόδιοι που παρακολούθησαν διά ζώσης την ομιλία. Να κολακεύτηκαν άραγε σχηματίζοντας την πεποίθηση πως λόγοις και έργοις βρίσκονται σε συμφωνία με τα λεγόμενα του «υψηλού προσκεκλημένου» ή μήπως ανασκουμπώθηκαν λίγο από ενοχές και αμηχανία για όσα άκουγαν;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.