Πως να ενισχυσω το ανοσοποιητικο μου

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την άμυνα του οργανισμού μας έναντι των λοιμώξεων και συνεπώς συντελεί στη διατήρηση της υγείας μας. Όπως έχει αποδειχθεί, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών,  καθώς αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο για την καταπολέμηση τους και γενικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.  Επομένως, μια διατροφή που υπολείπεται σε επάρκεια θρεπτικών συστατικών και ενέργειας μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος σε λοιμώξεις με συνέπεια τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.

Δυστυχώς, η εντύπωση ότι μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, τροφές ή συμπληρώματα μπορούν από μόνα τους να μας θεραπεύσουν ή να μας προστατέψουν από μολυσματικούς ιούς, όπως το Covid-19,  δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Η μακροχρόνια υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης  διατροφής μπορεί ωστόσο να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανοσοποιητικού.

Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, πέρα από τη διατροφή, που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι η άσκηση, η ψυχολογική κατάσταση, το κάπνισμα, κτλπ.

Συγκεκριμένα, οι ακόλουθες στρατηγικές  μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα:

1.Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή

Προσπαθήστε να καταναλώνετε πληθώρα φρούτων και λαχανικών, τα οποία περιέχουν άφθονες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και τα οποία  συμβάλλουν στην καταπολέμησης της φλεγμονής στο σώμα. Ακόμη, προτιμήστε την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, τα οποία ανεβάζουν σταδιακά το σάκχαρο του αίματος και περιέχουν φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να επιφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό, αλλά και καλύτερη εντερική λειτουργία.

Είναι σημαντικό να περιορίσετε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, που επιβαρύνουν τον οργανισμό και μπορούν να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία και να στραφείτε στην κατανάλωση ποιοτικού φαγητού, όπως είναι το σπιτικό φαγητό. Τέλος, αποφύγετε όσο μπορείτε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία όλων των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών, όπως είναι τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, το πράσινο τσάι, το σκόρδο, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ.

2. Καταναλώστε καλής ποιότητας πρωτεΐνη

Η επαρκής και ποιοτική πρωτεϊνική κάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των ενζύμων και των πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού.

Πηγές καλής ποιότητας πρωτεΐνης αποτελούν το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά.

3. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

Η διατήρηση ενός βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού και συνεπώς του ανοσοποιητικού, διότι το επιπλέον βάρος μπορεί να επιβαρύνει την γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου και κατ’ ακολουθίαν τη λειτουργία της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος

4. Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία και καθιστά το άτομο ευάλωτο στις ιώσεις, καθώς επίσης μπορεί να επιδεινώσει ή να παρατείνει τα συμπτώματα παθήσεων του ανοσοποιητικού.

5. Προτιμήστε τα τρόφιμα έναντι συμπληρωμάτων

Τα συμπληρώματα διατροφής δε μπορούν να αναπαραγάγουν όλα τα οφέλη των ολόκληρων τροφίμων και ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των συμπληρωμάτων με τον ίδιο τρόπο που τα απορροφάει μέσω των τροφίμων.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις έλλειψης, ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί η χρησιμότητα τους σε περιπτώσεις επάρκειας σε υγιείς ανθρώπους. Γι’ αυτό προτιμήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά αντί τη λήψη συμπληρώματος, γιατί η τροφή είναι το καλύτερο φάρμακο που μπορείτε να δώσετε στον οργανισμό σας.

6. Πίνετε αρκετό νερό

Η καλή ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις διαδικασίες του οργανισμού, όπως και στην ανοσοποιητική λειτουργία. Η κατανάλωση νερού πέρα από τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών και την ενίσχυση του μεταβολισμού, βοηθάει επίσης στην αποβολή των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό.

7. Αθληθείτε καθημερινά

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της υγείας μας και συνεπώς για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι αθλούνται συστηματικά παρουσιάζουν λιγότερες λοιμώξεις του ανοσοποιητικού, ενώ επίσης παράγουν περισσότερα αντισώματα σε σχέση με όσους ακολουθούν μια καθιστική ζωή.

8. Περιορίστε το αλκοόλ

Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ πέρα από τα πολυειδή προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των λοιμώξεων.

9. Κοιμηθείτε επαρκώς (τουλάχιστον 6-8 ώρες/ ημέρα)

Ο ύπνος αποτελεί μια περίοδο αποκατάστασης για τον οργανισμό και είναι αναγκαίος για να ξεκουραστεί το σώμα και να ανακτήσει δυνάμεις. Ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσει σε λοιμώξεις.

10. Διώξτε το στρες

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το στρες, καθώς κατά τη διάρκεια του στρες απελευθερώνεται πλήθος ορμονών, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

Προσπαθήστε να βρείτε υγιείς ασχολίες, όπως είναι η άσκηση, ο χορός, ο διαλογισμός ή οτιδήποτε άλλο σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να αποβάλλετε τις κακές σκέψεις.

11. Μην παραμελείτε το ετήσιο check up σας

Ο καθορισμένος έλεγχος τον εργαστηριακών μας δεικτών βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων και δεν πρέπει να αμελείται, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές!

12. Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής

Είναι σημαντικό να τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών, το καλό μαγείρεμα των τροφίμων, κτλ., ώστε να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις.

Βιβλιογραφία-Αναφορές

  1. López-Varela, S., González-Gross, M., & Marcos, A. (2002). Functional foods and the immune system: a review. European Journal of Clinical Nutrition56(3), S29-S33.
  2. Green, W. D., & Beck, M. A. (2017). Obesity impairs the adaptive immune response to influenza virus. Annals of the American Thoracic Society14(Supplement 5), S406-S409.
  3. Childs, C. E., Calder, P. C., & Miles, E. A. (2019). Diet and immune function.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.