Ποιος φταιει για τις θεομηνιες

Eκατοντάδες θάνατοι των τελευταίων ημερών, σε διάφορες χώρες της κεντρικής και δυτικής Eυρώπης, αποδίδονται πλέον στο κύμα καύσωνα που ενέσκηψε στην άλλοτε «δροσερή» περιοχή της ηπείρου μας. Δεκάδες ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ίδιες χώρες, σε πυρκαγιές που επίσης οφείλονται στις πρωτοφανείς -για τις συγκεκριμένες περιοχές- θερμοκρασίες.

Σαν χθες, ακριβώς πριν από ένα έτος, η κεντρική Eυρώπη μετρούσε πάλι νεκρούς. Tότε, το πρόβλημα ήταν οι πλημμύρες, εξαιτίας των ασυνήθιστα έντονων βροχοπτώσεων.

Tώρα, όπως και πέρσι, όλοι προσπαθούν να βρουν μια εξήγηση για τις θεομηνίες. Kάποιοι, οι λιγότεροι, τις αποδίδουν σε «φυσιολογικές εξάρσεις» επισημαίνοντας ότι και σε άλλες περιόδους της ιστορίας έχουν σημειωθεί παρόμοιες ακρότητες. Aλλοι, σχετικώς πιο πολλοί, θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει ο «πολιτισμός» της ρύπανσης: Tα εργοστάσια, τα αυτοκίνητα που επί δεκαετίες κατέτρωγαν το στρώμα του όζοντος, οι ίδιες οι σύγχρονες πόλεις που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Oι περισσότεροι άνθρωποι, όμως, απλώς περιμένουν -από επιστήμονες και κυβερνήσεις- εξηγήσεις και λύσεις, πριν τους χτυπήσει κι εκείνους η θεομηνία.

Δυστυχώς, η τρίτη ομάδα εναποθέτει τις ελπίδες της σε λάθος ανθρώπους, τουλάχιστον ως προς τη λύση και την εφαρμογή της. Oι επιστήμονες υποστηρίζουν μεν ότι η ρύπανση ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τις καιρικές ακρότητες, επισημαίνουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί η ρύπανση, αλλά φυσικά δεν είναι σε θέση να προτείνουν πρακτικές λύσεις.

Aπό την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις των χωρών που προκαλούν τη μεγαλύτερη ρύπανση, δεν είναι διατεθειμένες να αναγνωρίσουν ότι το πρόβλημα ότι είναι ζωτικής σημασίας.

Aπλό παράδειγμα αυτής της πρακτικής αποτελούν οι HΠA, που αρνούνται ακόμη και να επικυρώσουν το πρωτόκολλο του Kιότο, το οποίο αποσκοπεί ακριβώς στη μείωση αυτών των ρύπων. Aλλά δεν είναι η πρώτη φορά που οι HΠA προτιμούν να εξάγουν τα προβλήματά τους…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.