Point of View: Seated

Φίλε αναγνώστη/ρια,

Κάτι δεν πάει καλά…!

 Πώς έχει αλλάξει έτσι ο καιρός; Όχι στο Λονδίνο. Εδώ  ακόμα βρέχει και είμαι σίγουρος πως αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Κάτι άλλο είναι… Κάτι μυρίζει άσχημα και βρωμάει ο τόπος.

Φέτος κοιμήθηκα δυο φορές με Bremain ή Κλίντον και ξύπνησα με Brexit ή Τραμπ…!

 Τώρα θα μου πεις κοιμάσαι με την Κλίντον; Ευτυχώς όχι, αλλά κοιμάμαι με χαμόγελο. Ίσως να φταίει που είμαι νέος ακόμα, όμως το πρωινό με φοβίζει πια.

 Δεν λέω ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη ή ότι η Κλίντον θα ήταν η ιδανική «πλανητάρχης», αλλά συμβολικά και τα δυο αντιπροσωπεύουν για πολλούς λόγους τον μεταπολεμικό δυτικό κόσμο, με τον όρο «πόλεμος» να χαρακτηρίζεται αντίστοιχα είτε ως Β’ παγκόσμιος είτε ως ψυχρός.

Αυτός είναι ο δρόμος που τραβήχτηκε και προφανώς κάπου είναι λάθος, αφού ο κόσμος αντιδρά.

 Ή μήπως ο κόσμος κάνει λάθος;

Αν ναι, βλέπω δυο πιθανά λάθη: είτε ο δρόμος του καπιταλισμού είναι ο καλύτερος για όλους αλλά δεν το βλέπει η κοινωνία, είτε είμαστε σωστοί στην ιδέα της αλλαγής, αλλά όχι επαρκείς για να την κάνουμε πραγματικότητα.  Ίσως έχουμε διαλέξει έναν άλλο, λάθος δρόμο, που λέγεται εθνικισμός, ο οποίος για μένα τουλάχιστον ισοδυναμεί με έναν ελλιπή συλλογισμό επιλογής αξιών και πιστεύω, που χαρακτηρίζεται κυρίως από μελανότατες ιστορικές αναφορές.

Κάθε άνθρωπος πρέπει κάπου να ανήκει, βάσει του οποίου  να ξεχωρίζει. Να είναι σε ένα σύνολο ομοίων του, για να νιώθει αναγνώριση, οικειότητα, ασφάλεια, εμπιστοσύνη.  Παράλληλα ωστόσο θα πρέπει αυτό το σύνολο να δείχνει «τρανό» μπροστά στα άλλα, για να υπάρχει λόγος που το διάλεξε. Να υπάρχει λόγος που για τον ίδιο αυτό αποτελεί αξία. Βαθύ, έτσι;   Βλέπεις είμαστε σοφά φτιαγμένοι. Ε… γι’ αυτό ας μην το κάνουμε ρηχό. Είναι χαζό να λες ότι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις είναι κάτι το οποίο κέρδισες χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα. Απλά γεννήθηκες και θεωρείς αυτόν που γεννήθηκε 200 χιλιόμετρα πιο πέρα κατώτερο! Ο άνθρωπος πρέπει να κατακτά τις αξίες του, αυτά που τον χαρακτηρίζουν, αυτά για τα οποία μπορεί να νιώθει περήφανος. Αλλιώς είναι τεμπέλης.

Δηλαδή – ας γίνουμε λίγο σεξιστές- ένας σπουδαίος άντρας πρέπει να έχει μια ωραία γυναίκα δίπλα του. Όσο πιο ωραία, έξυπνη, πλούσια, ευγενική κλπ είναι η γυναίκα, τόσο ανεβαίνει το κοινωνικό status του άνδρα, κατά το κοινό αίσθημα. Ξέρεις γιατί; Γιατί είναι δύσκολο να την κατακτήσει. Γιατί ο τύπος πρέπει να έκανε αριστοτεχνικές κινήσεις για να του κλείσει το μάτι η ψηλή, σαγηνευτική, δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός, παρουσιάστρια, φοιτήτρια Νομικής, εκδότρια της μεγαλύτερης εφημερίδας στην Περιφέρεια. Δεν του ήρθε πεσκέσι!

Εσύ λοιπόν γιατί να μην παλέψεις να κατακτήσεις τις αξίες που θα σε κάνουν να ξεχωρίζεις και να δείχνεις ότι έχεις κάτι σπουδαίο που το κατέκτησες ο ΙΔΙΟΣ;  Γιατί προτιμάς νιώθεις τόσο υπερήφανος για κάτι που δεν προσπάθησες καθόλου να το κατακτήσεις; Γιατί βαριέσαι να προσπαθήσεις;

Η κοινωνία μας πάσχει από πολιτική κατάθλιψη. Προτιμά πράγματα παλιά κι εύκολα. Φοβάται να περάσει τον δρόμο όταν είναι άδειος αλλά το φανάρι δείχνει κόκκινο για τους πεζούς. Δεν ρισκάρουμε. Δεν είναι ρίσκο ο εθνικισμός ή ο νεοεθνικισμός (έτσι πουλάει περισσότερο).

 ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ. Άμα δεν της μιλήσεις για αυτά που νιώθεις είσαι βλάκας και δειλός. Είσαι καταθλιπτικός. Αν δεν προσπαθήσεις για τον καλύτερο εαυτό σου και στοχεύεις στα απλά, είσαι βλάκας και δειλός. Είσαι καταθλιπτικός.

Τι να κάνεις;
Carpe diem.
Ρούφα το μεδούλι της ζωής.

Δεν είναι εύκολο, το ξέρω, γι’ αυτό είναι ωραίο.

Και κάνε το ίδιο και για τον διπλανό σου, για το παιδί σου, τον σύντροφό σου και φρόντισε όσο μπορείς, χωρίς να γίνεις παρεμβατικός, να κάνει το ίδιο κι αυτός.

Με αγάπη, νεύρα και γοητεία,

Σπύρος Νταντανίδης!

Υ.Γ.: Πω τι γράφω ο «τεράστιος»! Πάω λίγο στον καθρέφτη να με θαυμάσω.

Υ.Γ.2.:  -You only live once, but you can love as many times as you want. Like it?
-Let’s play!

Υ.Γ.3. : Cheers Sakis…

Υ.Γ.4.:  Όπως ερμήνευσε κι ο «Πρίγκιπας» Παύλος, «Ποιος ονειρεύεται πως κάποιοι άλλοι βγαίνουν και κάνουν πρώτοι την αρχή; Ηλεκτρικός Θησέας σε πηγάδι κι η Αριάδνη έχει μουγκαθεί».

[Σημείωση σύνταξης: Ο ταλαντούχος συντάκτης μας, έχει σήμερα, 14 Νοεμβρίου τα γενέθλιά του. Αν και συνηθίζεται στον εορτάζοντα να δωρίζουν οι φίλοι και συγγενείς, ο ίδιος μας χάρισε το συγκεκριμένο κείμενο. Πολύχρονος και πολυγραφότατος να ευχηθούμε]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.