Ποια ειναι τα γνωρισματα μιας καλης κυβερνησης;

Όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι που αναρωτιούνται σαν μέλη του κυρίαρχου σώματος της πολιτικής κοινότητας, αν ρωτήσουν αφηρημένα ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση, βάζουν ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί, επειδή είναι απροσδιόριστο.
 
Όταν όμως κάποιος ρωτήσει από ποια σημάδια μπορούμε να γνωρίσουμε αν ένας συγκεκριμένος λαός κυβερνιέται καλά ή κακά, αυτό είναι άλλο πράγμα, και σε αυτό το ερώτημα μπορεί να δοθεί κατά το δυνατόν μια σωστή απάντηση. Ωστόσο δε λύνεται διόλου το ζήτημα, γιατί ο καθένας θέλει να το λύσει εκείνη τη στιγμή με βάση τα αγαθά που κατέχει.
 
Μια μερίδα πολιτών παινεύουν την κοινωνική ησυχία, οι άλλοι παινεύουν την ατομική ελευθερία. Ο ένας προτιμά την ασφάλεια της περιουσίας, ο άλλος προτιμά την προσωπική ασφάλεια. Ο ένας θέλει την καλύτερη κυβέρνηση αυστηρή, ο άλλος υποστηρίζει πως η καλύτερη κυβέρνηση είναι πιο επιεικής. Αυτός ζητά να τιμωρούνται τα εγκλήματα, εκείνος ζητά να τα προλαβαίνουμε. Ο ένας βρίσκει σωστό να φοβόμαστε τους γείτονες, ο άλλος προτιμά να τους αγνοούμε. Αυτός μένει ευχαριστημένος όταν κυκλοφορεί το χρήμα, εκείνος έχει την απαίτηση να χορταίνει ο λαός ψωμί.
 
Μα κι αν ακόμα συμφωνήσουν όλοι σε αυτά τα σημεία και σ’ άλλα παρόμοια, θα ‘χουμε άραγε καμιά ωφέλεια; Κι αφού οι ηθικές ιδιότητες δεν έχουν ακριβή μονάδα μέτρησης, κι αν ακόμα συμφωνήσουμε σ’ ένα σημείο, πώς θα συμφωνήσουμε και στην εκτίμησή του; Ποιος είναι λοιπόν ο σκοπός της πολιτικής κοινότητας του κυρίαρχου; Η διατήρηση και η ευημερία των μελών της. Και ποιο είναι το σιγουρότερο σημάδι που δείχνει ότι διατηρούνται και ευημερούν οι πολίτες; Ο αριθμός τους και ο πληθυσμός τους…
 
Μη γυρεύουμε, λοιπόν, να βρούμε αλλού το τόσο αμφισβητούμενο γνώρισμα της καλής κυβέρνησης. Ό,τι και να λέει ο καθένας, γεγονός είναι πως η κυβέρνηση που στις μέρες της, δίχως ξένα μέσα, δίχως καινούργιες πολιτογραφήσεις, χωρίς αποικίες, οι πολίτες της «αυξάνονται και πληθύνονται», είναι στα σίγουρα η καλύτερη απ’ όλες τις άλλες. Ενώ εκείνη που στις μέρες της ο λαός ελαττώνεται και φθίνει είναι η χειρότερη.
 
Λογιστές, τώρα πια το ζήτημα γίνεται δική σας υπόθεση. Λογαριάστε, μετρείστε συγκρίνετε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.