Πληγμα για τις μικρες επιχειρησεις

Ένα ακόμη πλήγμα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελεί η απόφαση του ΙΚΑ να στείλει κατασχετήρια για μικρές οφειλές που μάλιστα βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης.

Είναι γνωστό ότι η αγορά, όπως δείχνουν οι ακάλυπτες επιταγές που έχουν φτάσει σε πρωτοφανή ύψη, μέρα με τη μέρα βουλιάζει και οι μικρές, ιδιαίτερα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, υποβαθμίζονται και κλείνουν σωρηδόν.

Από τη μια η οικονομική κρίση και από την άλλη οι απαράδεκτες κυβερνητικές πολιτικές και η καλπάζουσα συγκέντρωση τζίρου από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, εξωθούν τις τοπικές αγορές σε διάλυση και τις μικρές επιχειρήσεις σε εξαφάνιση.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το σύνολο της αγοράς και της επιχειρηματικότητας και οι απολύσεις των εργαζομένων αποτελούν ένα επιπρόσθετο και μείζον πρόβλημα. Ωστόσο, οι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που εξακολουθούν να λειτουργούν με βασικό κριτήριο την κοινωνική πολιτική. Η μεγαλύτερη και πιο επώδυνη αύξηση της ανεργίας οφείλεται στο μαζικό κλείσιμο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Και είναι πιο επώδυνη γιατί συνήθως μένουν στο δρόμο υπερχρεωμένοι μεγάλης σχετικά ηλικίας επαγγελματίες αλλά και μισθωτοί, οι οποίοι δύσκολα βρίσκουν εργασία και κυριολεκτικά καταστρέφονται.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις για να τονώσει την τοπική οικονομία αυτή προβαίνει σε αντίθετες ενέργειες.

Το θέμα είναι όμως ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, ολόκληρες τοπικές αγορές θα μοιάζουν από το φθινόπωρο με έρημο τοπίο και οι τοπικές κοινωνίες θα κατακλυστούν από ανέργους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.