Πιστοι στρατιωτες που περιμενουν το δαχτυλιδι

Της Έκδοσης

«Αυτός που κρατάει το μαχαίρι σπάνια φορά την κορώνα». Αυτή τη φράση, που ανήκει στον δημοσιογράφο Gavin Esler αλλά αποδίδεται κατά καιρούς στον Michael Heseltine, ηγετικό στέλεχος των Συντηρητικών επί Θάτσερ, που ουσιαστικά αντιτάχθηκε στη Σιδηρά Κυρία, πέτυχε την αποπομπή/παραίτησή της αλλά τελικά δεν κατάφερε να αναδειχθεί στην ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας, φαίνεται πως έχουν στο μυαλό τους πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις μέρες, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των προβεβλημένων στελεχών του κόμματος και εν δυνάμει δελφίνων (ή όπως είδαμε να γράφουν κάπου, πολύ πετυχημένα, και δελφίνισσες, κατά το βουλεύτριες).

Και αυτό γιατί και όταν κάποιος ακόμα και το προτείνει ως ιδέα, ακόμα και αν πρόκειται για κάποιον που δεν φαίνεται να έχει αρχηγικές φιλοδοξίες ο ίδιος (π.χ. Παπαδημούλης), όλοι οι εν δυνάμει αρχηγοί, αν αποσυρθεί ο κ. Τσίπρας, έπεσαν να τον φάνε, και μαζί και όλους όσους μπορεί να συμφωνούν μαζί τους.

Αυτό σημαίνει πως δεν θέλουν να γίνουν αρχηγοί; Φυσικά και όχι, και όσο πιο πολύ θέλουν, τόσο πιο λυσσαλέα θεωρούμε πως θα επιτίθενται σε όποιον το προτείνει, γιατί όλοι, τουλάχιστον προς το παρόν, περιμένουν το δαχτυλίδι της διαδοχής, μιας και οι μηχανισμοί εντός του κόμματος πλέον ανήκουν όλοι στον πρόεδρο.

Θεωρούμε πάντως πως οι υποψήφιοι διάδοχοι θα πρέπει να είναι κάπως συγκρατημένοι στην έκφραση της στήριξής τους προς τον Αρχηγό, γιατί αν στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δει τα ποσοστά του να υποχωρούν και άλλο, ή, ακόμα χειρότερα, δει τον εαυτό του να γίνεται τρίτο κόμμα, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια οβιδιακή μεταμόρφωση, από πιστοί στρατιώτες, σε σωτήρες που θα αφήσουν πίσω όσα πλήγωσαν την παράταξη στο παρελθόν (ή όπως έχουμε δει στην πολιτική ζωή της χώρας, να «το κάνουν όπως το ΚΙΝΑΛ» ).

Το πιο πιθανό πάντως είναι πως τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αμφισβήτηση από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρό του, τουλάχιστον από στελέχη που μετράνε. Από εκεί και πέρα, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.