Περι «συγκεκαλυμμενης» ευθυνης ατομικης

Της Έκδοσης

Το γράφαμε προ ημερών, όταν ανακοινώθηκε το «επίδομα» των 150 ευρώ στους ηλικίας 18 έως 25 που θα επιλέξουν να εμβολιαστούν, ότι τα λεφτά ως εργαλείο πειθούς για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών όχι μόνο δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όχι μόνο ηθικό δεν είναι, τουλάχιστον κατά την δική μας άποψη, αλλά λειτουργεί και ως ομολογία αποτυχίας της πολιτείας να πείσει με απλά και επιστημονικά επιχειρήματα και κυρίως με ενημέρωση το ευρύ κοινό για αυτήν.

Κάτι αντίστοιχο μάλλον φαίνεται πως επαναλαμβάνεται με την «υποχρεωτικότητα» στην ουσία των εμβολιασμών που τρόπον τινά «επιβάλλεται» σε όσους τουλάχιστον επιθυμούν να ταξιδέψουν το τρέχων Καλοκαίρι στην Ελλάδα και δη στα ελληνικά νησιά. Όπως προηγήθηκε επίσης με την αφορμή του διαχωρισμού της εστίασης σε καταστήματα εμβολιασμένων και μη.

Αποφάσεις που επιβάλλονται και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτό που στην ουσία επιχειρούν να λύσουν, να πείσουν όσους ακόμα δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του εμβολίου και κυρίως με τέτοιον τρόπο προβολής, όπως οι δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» από την οποία και προέκυψε ο πηχυαίος τίτλος «Δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εμβολιασμένοι» που το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν πολίτες δύο ταχυτήτων, διχασμό αλλά και περιθωριοποίηση.

Προερχόμενη όμως «συγκεκαλυμμένα» από τους ίδιους τους πολίτες προς τους πολίτες καθότι η πολιτεία βάζει μπροστά τα περί ατομικής ευθύνης. Που σαφώς η ατομική ευθύνη υπάρχει, δεν θα μπορούσε άλλωστε ένα σχέδιο να πετύχει δίχως την συμμετοχή των ίδιων των «πρωταγωνιστών», ωστόσο δεν υποκαθιστά την ευθύνη της ίδιας της πολιτείας η οποία αποτυγχάνουσα επιθυμεί να θέσει ως πρώτο και μοναδικό παράγοντα για την πορεία της πανδημίας την ατομική ευθύνη.

Μη αντιλαμβανόμενοι ότι τουλάχιστον μια μεγάλη πλειοψηφία όσων διατηρούν ακόμα αμφιβολίες για το εμβολιασμό – και μη έχοντες ακραίες περί «ψεκασμένων» απόψεις – όχι απλά δεν πρόκειται να πειστούν από τον τρόπον τινά «εξαναγκασμό» αλλά ίσα ίσα θα τους αποθαρρύνει ακόμα περισσότερο. Την ώρα που όπως επισημαίνει μιλώντας σήμερα στον «ΠτΘ» και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης η λύση βρίσκεται σε μέτρα όπως η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση που δεν θα αφήνει ούτε περιθώρια «παρερμηνειών» ούτε όμως και σε «ψεκασμένες» θεωρίες του διαδικτύου να αναλαμβάνουν το ρόλο που οι αρμόδιοι θα έπρεπε να επιτελούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.