Πεδιο δοξης λαμπρον για το Μουσειο Κομοτηνης

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, είναι ο εντοπισμός εκθεμάτων που παλαιότερα κοσμούσαν τις αίθουσες του Μουσείου της Κομοτηνής, τουλάχιστον για αυτούς που γνώριζαν την συλλογή του.

Για να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή, το Μουσείο Κομοτηνής ήταν σχεδιασμένο από την αρχή να είναι μουσείο για όλη τη Θράκη, για αυτό και στη συλλογή του βλέπαμε εκθέματα από Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο.

Όμως αρχικά με τη δημιουργία του μουσείου Αβδήρων, και στη συνέχεια αυτού της Αλεξανδρούπολης, τα εκθέματα από Ξάνθη και Έβρο έφυγαν για τις περιοχές τους, αφήνοντας, είναι αλήθεια, το μουσείο Κομοτηνής πιο άδειο, και την ανάγκη της επανέκθεσής του πιο επιτακτική.

Βλέποντας και την πολύ καλή δουλειά που έγινε στο Μουσείο της Αλεξανδρούπολης, και γνωρίζοντας το χρόνο που πήρε για να γίνει, καθίσταται επιτακτικό να προχωρήσει η ανακαίνιση του κτιρίου, και η μελέτη της επανέκθεσης.

Τα νέα σε αυτό το πεδίο, είναι καλά, μιας και ήδη έχουν χρηματοδότηση οι προκαταρκτικές εργασίες, ενώ αποτελεί δεδηλωμένη πρόθεση τόσο του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και της Περιφέρειας, να χρηματοδοτηθεί και η δεύτερη φάση του έργου, στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε, το θέμα του Μουσείου Κομοτηνής συζητήθηκε εκτενέστατα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια το πρωί του Σαββάτου, με στόχο να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις.

Βέβαια, έχοντας και την εμπειρία του Μουσείου Αλεξανδρούπολης, το χωρίς καθυστερήσεις είναι κάτι σχετικό με τους γνωρίζοντες να μιλούν για εφτά με οκτώ χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα έκθεση του Μουσείου Κομοτηνής, η οποία θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα υφιστάμενα ευρήματα, αλλά και νέα από τη χερσόνησο της Μολυβωτής, από ταφικούς τύμβους, αλλά και άλλα σημεία. Η Αλεξανδρούπολη έβαλε ψηλά τον πήχη, ευκαιρία να προσπαθήσουμε να τον περάσουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.