«Παραθυρακια» στις λιστες των κομματων στη Ροδοπη

Σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό θεσμικό πλαίσιο, από τη στιγμή που δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, οι επικείμενες πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν, όχι με σταυροδοσία, αλλά με λίστα, παρόμοια με τις αντίστοιχες του Ιουνίου του 2012. Το σύστημα της λίστας πριμοδοτεί πρακτικά τους υποψηφίους, που θα τοποθετηθούν από τα κόμματά τους σε εκλόγιμες θέσεις των οικείων ψηφοδελτίων.
 
Η εμπειρία του 2012 έδειξε ότι στην πλειοψηφία τους τα ψηφοδέλτια των κομμάτων καταρτίστηκαν με κριτήριο τις επιδόσεις σε «σταυρούς» που είχαν οι υποψήφιοι στην αμέσως προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, δηλαδή με τη σειρά που κατετάγησαν στις εκλογές, που έγιναν με σταυροδοσία. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δέσμια υποχρέωση των κομματικών οργάνων, αφού τίποτα δεν αποκλείει τυχόν ανακατατάξεις στη σειρά της λίστας. Ένα τέτοιο παράδειγμα στην περιοχή μας είναι η τοποθέτηση του κ. Ιλχάν Αχμέτ στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Αριστεράς Ροδόπης, στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012.
 
Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος, που άνοιξε προχθές με την ανακοίνωση για την προσφυγή στις κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου, δεν αποκλείεται να κρύβει παρόμοιες ανακατατάξεις στις λίστες κομμάτων στη Ροδόπη, αφού σε αρκετά κομματικά επιτελεία υπάρχουν και… δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τη σειρά των υποψηφίων, που θα κατεβάσουν. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για την τοπική Νέα Δημοκρατία και για τον «αναβαθμισμένο», μετά την αποχώρηση Σαμαρά, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, που είναι σίγουρο ότι θα υπερασπίσει την έδρα, που κατέλαβε τον Ιανουάριο, από τη θέση του επικεφαλής της λίστας του ψηφοδελτίου. 
 
Αβέβαιο όμως φαίνεται το τοπίο, τόσο στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που θριάμβευσε στις προηγούμενες εκλογές, καταλαμβάνοντας δύο από τις τρεις έδρες στο νομό Ροδόπης, όσο και στο Ποτάμι και στο άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ.
 
Με τα δεδομένα, που εισάγει το σύστημα της «λίστας», στις δύο πρώτες θέσεις αυτής του ΣΥΡΙΖΑ- τις μοναδικές δυνητικά εκλόγιμες θέσεις- θα πρέπει να τοποθετηθούν τα ονόματα των εν ενεργεία βουλευτών του κόμματος κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. Εδώ ανακύπτει ένας προβληματισμός σχετικά με τις εκλογικές απώλειες, που μπορεί να υποστεί το κόμμα εξαιτίας της μη παρουσίας χριστιανού υποψηφίου στις εκλόγιμες θέσεις, οι οποίες απώλειες θα προστεθούν στις ήδη αναμενόμενες «εξ αριστερών», συνεπεία της κεντρικά ασκούμενης πολιτικής. Επιπλέον, πέρα από τη διάσταση της τακτικής για την καλύτερη εκλογική επίδοση, ο προβληματισμός επεκτείνεται και στην πολιτική σημειολογία, που θα προσδώσει στο ψηφοδέλτιο η μη εκπροσώπηση και των δύο σύνοικων στοιχείων στις δυνητικά εκλόγιμες θέσεις. Από την άλλη μεριά, βέβαια, η πολιτική ορθότητα υπαγορεύει τη διατήρηση της σειράς των υποψηφίων, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις επιλογές των ίδιων των ψηφοφόρων στις προηγούμενες εκλογές. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, εμφανίζει χαρακτηριστικά «γρίφου» η λίστα του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στη Ροδόπη και προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να την προβλέψει με βεβαιότητα. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, αλλά παραιτηθείς πρόσφατα από την τοπική οργάνωση, κ. Αλέξανδρος Σπανός, αναμένεται να είναι εκ νέου στο ψηφοδέλτιο, οπότε εκεί δε θα έχουμε κάποια νέα προσχώρηση. Θυμίζουμε ότι ο κ. Σπανός είχε δηλώσει τη διαφωνία του με τον τρόπο, που λειτουργούσε η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή, αλλά εξακολουθεί να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας υποστηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν τους χειρισμούς της ηγεσίας του.
 
Ένα δεύτερο «μέτωπο» πιθανών εκπλήξεων εντοπίζεται στους κόλπους του  Ποταμιού Ροδόπης, όπου τη θέση του επικεφαλής στη λίστα για τις επικείμενες εκλογές δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα την καταλάβει ο κ. Ιλχάν Αχμέτ. Ο κ. Ιλχάν έχει κάθε λόγο να την αξιώνει, καθότι πέτυχε μια μεγάλη προσωπική επίδοση σε «σταυρούς» στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Από ό,τι πληροφορούμαστε όμως το θέμα παραμένει ανοιχτό, με τον κ. Σταμάτη Κουρούδη, που έτυχε της εμπιστοσύνης της ηγεσίας του κόμματος, τοποθετούμενος στη θέση του Συντονιστή Βιομηχανίας, να «παίζει» επίσης δυνατά για την κορυφή της λίστας του Ποταμιού στη Ροδόπη.
 
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι τα τελευταία 24ωρα «οργίασαν» οι φήμες περί επιστροφής του κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, με την προοπτική να ηγηθεί μιας προσπάθειας ανακατάληψης μιας εκ των τριών βουλευτικών εδρών του νομού. Η φημολογία αυτή δεν πρέπει να είναι αίολη, αφού όπως μαθαίνουμε έγιναν ήδη κάποιες συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και απομένει να δούμε αν θα οριστικοποιηθεί, βάζοντας ουσιαστικά «φωτιά» στο προεκλογικό σκηνικό στον νομό μας. Θ.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.