Παρανοιος

Της Έκδοσης

Κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη «παρανοϊκή», αναφορικά με τον νεοφερθέντα ιό, ονόματι «κορωνοϊός». Μια κατάσταση απ’ την οποία φυσικά δεν εξαιρείται και η χώρα μας.

Η επιβεβαίωση και τρίτου κρούσματος στην Ελλάδα έχει ανησυχήσει σε τέτοιο βαθμό τους πολίτες, που σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως όσπρια, μακαρόνια, ρύζια, γάλατα μακράς διαρκείας, αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, όπως αντισηπτικά και μωρομάντιλα.

Σε τοπικό δε επίπεδο, η μανία για την προστασία από τον κορωνοϊό φαίνεται ότι έπιασε και την Κομοτηνή, με τις χειρουργικές μάσκες προσώπου, οι οποίες έχουν γίνει ένα από τα σύμβολα της εξάπλωσης της ασθένειας, να έχουν εξαντληθεί από τα φαρμακεία, και μάλιστα πολύ πριν υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας.

Το τελευταίο μέχρι στιγμής «χτύπημα», αφορά και στην απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να ακυρώσει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις του προσεχούς τριημέρου, με τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων να γίνονται ήδη ορατές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα μέρος της παραπληροφόρησης, το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», εξέδωσε έναν εύχρηστο πίνακα με μύθους και αλήθειες για τον κορωνοϊό. Στους επικρατέστερους μύθους είναι ότι ο κορωνοϊός είναι ο πιο επικίνδυνος ιός που υπάρχει και πως η θνησιμότητα του είναι μεγάλη, ενώ «καταρρίπτει» τον πανικό που έχει γίνει με τις μάσκες, οι οποίες έχουν πια εξαφανιστεί από την αγορά. Απαντώντας στους μύθους και τα fake news των κοινωνικών δικτύων, το Ιπποκράτειο αναφέρει πως ο κορωνοϊός δεν είναι ο πιο επικίνδυνος ιός καθώς η κοινή γρίπη σκοτώνει 60 φορές περισσότερους ανθρώπους, ενώ και η θνησιμότητα του είναι «μόνο» στο 2%. Ταυτόχρονα επισημαίνει πως αντίθετα με την πεποίθηση για τις μάσκες, η καλύτερη άμυνα είναι το καλό πλύσιμο των χεριών.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι η έκταση των προληπτικών μέτρων και οι κινήσεις της πλειοψηφίας των πολιτών, έρχονται σε αντιδιαστολή με την πραγματικότητα, όπως αυτή ισχύει μέσα από την επιστημονική έρευνα. Εδώ εμπίπτει και η παράνοια, που αν μη τι άλλο μας γεννά έντονους προβληματισμούς τόσο για τους τρομοκρατημένους πολίτες, όσο και για την ακεραιότητα των κυβερνητικών αποφάσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.