Παραλογο

Της έκδοσης

Στην Ελλάδα σε πλείστες περιπτώσεις με την ιδιότητα του πολίτη έχουμε αναρωτηθεί για τα όρια της λογικής και κυρίως της κοινής λογικής. Ζούμε άλλωστε σε ένα κράτος που η λογική καθημερινά διαψεύδεται πρωτίστως σε επίπεδο πολιτικής, ακολούθως σε επίπεδο κοινωνίας, ακόμα ακόμα και σε επίπεδο δικαιοσύνης.

Ένα τρανό παράδειγμα των τελευταίων ημερών αφορά στο Παπίκιο όρος και στην πυρκαγιά η οποία συνεχίζει να μαίνεται σήμερα για 20η ημέρα, και το «επιχείρημα»(sic) που ξεστόμισαν ουκ ολίγοι πολιτικοί υπεύθυνοι της περιοχής, και των Αθηνών, σε ό,τι αφορά την απουσία περισσότερων εναέριων μέσων στην προσπάθεια κατάσβεσής της. Αναφερόμαστε στην αιτιολόγηση της λήξης των συμβάσεων με τα εν λόγω μέσα λόγω λήξης αντιπυρικής περιόδου, την ώρα που είδαμε χρήσιμα, με την κοινή μας λογική τουλάχιστον, τέτοιου είδους εναέρια μέσα μέσα σε αυτό το διάστημα να παρελαύνουν στην κυριολεξία σε σχετικές εκθέσεις και επιδείξεις, αλλά προς Θεού… απουσία συμβάσεων δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν.

Ένα ακόμα τρανό παράδειγμα επί της πυρκαγιάς η επιχειρηματολογία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας τουλάχιστον σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις χρονικά, ότι δεν ενέχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον, την ώρα που ο ουρανός ακόμα και της Κομοτηνής ήταν καφέ επί 4ημέρου, η μυρωδιά του καμένου τόσο έντονη που ψάχναμε ο καθένας στην γειτονιά του να βρούμε την εστία της πυρκαγιάς και βεβαίως την ώρα που απλά και λογικά σκεπτόμενοι πέραν των μαρτυριών που αφορούν στα ζώα που είτε κάηκαν είτε έτρεχαν να κρυφτούν, επιβεβαιώνουν τα σχεδόν 20.000 καμένα στρέμματα γης, που αν μη τι άλλο είναι κατά σχεδόν 20.000 λιγότερης υγειούς, καταπράσινης και «ανθοφορούσας» φύσης.

Το θέατρο του παραλόγου ξεφεύγει όμως από το ζήτημα της πυρκαγιάς και αγγίζει και άλλες πτυχές της καθημερινότητάς μας, με τρανό επίσης παράδειγμα τα όσα διαμείβονται σε σχέση με την προσπάθεια εξεύρεσης στέγης για τα τρία στελέχη του ΕΚΑΒ που κατέφθασαν μετά από μεγάλο αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης ώστε να καλύψουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα της ανάγκες της Ροδόπης, ώστε να μην απωλέσει το δεύτερο ασθενοφόρο της.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Σταύρος Καμπουραντώνης είχε ήδη από την πρώτη συνέντευξή του στον «ΠτΘ» δηλώσει τις επαφές που έκαναν για την εξεύρεση λύσης τόσο με την Περιφέρεια, την Αντιπεριφέρεια, τον Δήμο Κομοτηνής και την ΙΜΜΚ δίχως ωστόσο να προκύψει «λευκός καπνός».

Στην χθεσινή όμως δεύτερη συζήτησή μας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ενημερωθήκαμε και πάλι δια στόματος του κ. Καμπουραντώνη για το γεγονός ότι ενώ μετά και τη δημοσιοποίηση του θέματος υπήρχε μια κάποια κινητοποίηση τελικά σε πρόσφατη συνάντησή του με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ.Μωυσιάδη και πάλι δεν βγήκε λευκός καπνός καθότι όπως δήλωσε το Σωματείο δεν κατέθεσε το εν λόγω αίτημα εγγράφως.

Και όλα αυτά την ώρα που οι τρεις ΕΚΑΒίτες βρίσκονται ήδη στην περιοχή και φιλοξενούνται και πάλι κατ΄εξαίρεσην στον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ» ο οποίος είναι και ο μόνος που ανταποκρίθηκε άμεσα τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο αίτημα.

Ουδεμία λοιπόν λύση για την εύρεση καταλύματος από πλευράς των αρμοδίων λόγω απουσίας έγγραφου αιτήματος, με αποτέλεσμα η παύση της λειτουργίας δεύτερου ασθενοφόρου στην Ροδόπη όπως δήλωσε ο κ.Καμπουραντώνης να είναι θέμα εικοσιτετραώρου ή εικοσιτετραώρων. Ασθενοφόρου…του μέσου δηλαδή που καλείται σε κάθε ανάγκη πολιτών, κυρίως εκτάκτων, να μεταφέρει εγκαίρως και με ασφάλεια έναν πολίτη στο νοσοκομείο. Ενός οχήματος δηλαδή που χάρη στην έγκαιρη ή μη ανταπόκρισή μπορεί σε ακραίες περιπτώσεις να κριθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Αλλά είπαμε υπολειπόταν το έγγραφο αίτημα προς την Περιφέρεια!

Όπως αντίστοιχα ουδεμία λύση για τα εναέρια μέσα που ενδεχομένως – ειδικοί δεν είμαστε- θα μπορούσαν να έχουν κάνει την διαφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Παπίκιο ήδη από τις πρώτες ημέρες, αλλά είπαμε…έληξαν οι συμβάσεις.

Όπως επίσης ουδεμία λύση για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθ’ ότι δεν ενέχει κίνδυνο για το φυσικό περιβάλλον και τους πολίτες, την ώρα που μετράμε 20.000 στρέμματα καμένης γης,  πόσα ζώα καμένα ή «ξεσπιτωμένα» που θα διαφανούν την επομένη της κατάσβεσης και μια επιβαρυμένη ατμόσφαιρα στην Ροδόπη από τα παράγωγα της πυρκαγιάς, που όμως ξεχάστηκαν γιατί ο ουρανός ξαναέγινε μπλε.

Την ώρα που η δική μας λογική, λέει ότι σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα όπως πολλάκις έχει γίνει στο παρελθόν ο αρμόδιος υπουργός σηκώνει τηλέφωνο και απλά ορίζει που αυτά θα πάνε ώστε να προλάβει την όποια καταστροφή. Την ώρα που η δική μας λογική λέει ότι οι τοπικώς αρμόδιοι πολιτικοί μας δεν θα αρκούνταν στην υιοθέτηση της παραπάνω επιχειρηματολογίας περί συμβάσεων αλλά θα απαιτούσαν και κυρίως δεν θα την επαναλάμβαναν.

Την ώρα που η δική μας λογική λέει ότι από την στιγμή που καίγεται δάσος ακόμα και αν είναι φύλλα το αποτέλεσμα για το φυσικό περιβάλλον μόνο επιβαρυντικό και πολλαπλώς επιζήμιο μπορεί να είναι, καθώς δεν είθισται οι πυρκαγιές να θεωρούνται «θεόσταλτο» δώρο για την αναγέννηση του περιβάλλοντος, πέραν κάποιων σοβαρών κρατών που με μελέτη και ό,τι σε κάθε περίπτωση απαιτείται προβαίνουν σε ελεγχόμενες πυρκαγιές για τον σκοπό αυτό.

Την ώρα που η δική μας λογική λέει ότι όταν ο ουρανός είναι καφέ και μυρίζουμε καμένο στην ατμόσφαιρα λες και καίγεται το σπίτι μας το ίδιο μάλλον επιβαρυμένη και επιζήμια και για την ανθρώπινη υγεία είναι.

Την ώρα που δική μας λογική λέει ότι την ώρα που κρέμεται από μία κλωστή και για να είμαστε ακριβείς από τρία μονόκλινα δωμάτια ξενοδοχείου ή λοιπά καταλύματα η λειτουργία του δεύτερου ασθενοφόρου στην πόλη μας, οι αρμόδιοι φορείς θα έπρεπε απλά να ανταγωνίζονται ποιος θα ανταποκριθεί πρώτος στο αίτημα και θα βρει λύση – ακόμα και από την δική του τσέπη – και δεν θα αναλίσκονται σε δικαιολογίες αναρμοδιότητας και ύπαρξης ή μη έγγραφων αιτημάτων.

Είναι ίσως δικό μας το πρόβλημα, υπό την έννοια ότι έχουμε ορίσει λάθος την έννοια της λογικής. Ίσως πάλι και όχι…!

Η δική μας λογική πάντως επιβάλλει μία και μόνο λέξη για την περιγραφή των παραπάνω…ντροπή!

Ή όπως έλεγε η χήρα Μήτση από τους Δέκα Μικρούς Μήτσους του Λαζόπουλου «Παράλογο! Αλλά εφόσον δεν απαντά κανείς είναι τελικά λογικό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.