Πανηγυρια και οικισμοι: Σχεσεις ταυτοτητας

Της έκδοσης

Τα όσα έγραψε η κ. Παρασκευούδη του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσούνης με αφορμή το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας, αποτυπώνουν, έχουμε την αίσθηση, μια πραγματικότητα που βιώνουν ιδιαίτερα οι σύλλογοι, πόσο μάλλον αυτοί των οικισμών.

Είναι η πανδημία που δημιουργεί δυσκολίες στην επαναδραστηριοποίηση των συλλόγων, είναι όμως και η κατάσταση που επικρατεί στους οικισμούς, που ολοένα και λιγοστεύουν οι κάτοικοι νεαρότερης ηλικίας, αυτοί δηλαδή που κατά κανόνα σύμφωνα με την τάξη της ζωής έχουν την ενέργεια και τις αντοχές να τρέξουν τις προετοιμασίες που απαιτούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Έτσι η πραγματοποίηση καθιερωμένων εκδηλώσεων που άλλοτε δεν υπήρχε περίπτωση να πραγματοποιηθούν σήμερα τίθενται εν αμφιβόλω, ακριβώς επειδή λιγοστεύουν κι αυτοί που είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν τα «βάρη» της όποιας διοργάνωσης.

Ευτυχώς βέβαια ακόμη, όπως φανερώνουν τα λεγόμενα της κ. Παρασκευούδη, τα δίκτυα αλληλεγγύης στον τόπο μας λειτουργούν. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι ευρείες ευχαριστίες προς συλλόγους και επιχειρήσεις της περιοχής που συνέδραμαν την προσπάθεια. Αλλά και την δημοτική αρχή και την τοπική κοινότητα που αναγνωρίζουν, συμμερίζονται και συμβάλλουν στην πραγματοποίηση τέτοιου είδους εκδηλώσεων.

Αντιλαμβανόμαστε πως για κάποιους όλα αυτά μπορεί να είναι «ασήμαντα» όμως για τους κατοίκους των οικισμών -εν προκειμένω της Μεσσούνης- πέρα από την ευκαιρία διασκέδασης που προσφέρουν, τέτοιου είδους προσπάθειες συμβάλλουν και σε κάτι πολύ πιο σημαντικό: στη διατήρηση των προσωπικών δεσμών με το παρελθόν και τη συγκρότηση μιας τοπικής συλλογικής ταυτότητας, πράγμα διόλου ασήμαντο.

Με την ευχή του χρόνου και για πολλά χρόνια ακόμα ο Σύλλογος και ο κάθε σύλλογος να βρίσκει πάντα τις δυνάμεις για να πραγματοποιεί πανηγύρια. Είναι εξάλλου πολλαπλώς σημαντικά και σε λίγα χρόνια φοβούμαστε ότι θα γίνονται όλο και πιο σπάνια…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.