Παιδια και δικαιωματα

Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του Παιδιού η 11η του Δεκέμβρη. Μία ημέρα που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όνειρα των παιδιών για ένα καλύτερο αύριο, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σ’ ένα καλύτερο κόσμο.

Μία διαβίωση που δίνει τη θέση της στον αγώνα των παιδιών για επιβίωση. Δυστυχώς στον 21ο αιώνα η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους συνεχίζεται με δραματικό ρυθμό, καταργώντας αυτόματα την έννοια των αναφαίρετων δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Δεδομένα της ένδυσης, σίτισης, διασκέδασης και τρόπων επικοινωνίας που πρέπει να προσφέρονται σ’ ένα παιδί, καταλύονται, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε στην κατάσταση, που επικρατεί στις περισσότερες χώρες του Τρίτου αλλά και σε αρκετές του Δυτικού Κόσμου.

Η παιδική και καταναγκαστική εργασία, η κακοποίηση και η εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση αποτελούν πραγματικότητα που εξοργίζει. Επί πλέον, ο υποσιτισμός, η μάστιγα του AIDS, η έλλειψη στοιχειώδους εκπαίδευσης και υγείας, η παιδική δουλεία, ο βομβαρδισμός διαφημιστικών μηνυμάτων, το μη ασφαλές παιδικό παιχνίδι, συμπληρώνουν την απογοητευτική εικόνα που επικρατεί στις μέρες μας.

Εάν συνειδητοποιήσουμε ότι όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, καταγωγής, χρώματος, θρησκείας, γλώσσας, κοινωνικής και οικονομικής θέσεως, θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι η καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών είναι μια πραγματικότητα, στην οποία εάν δεν αντισταθούμε όλοι μας ως ενεργοί πολίτες, θα συνθλίψει κάθε έννοια παιδικότητας και ανθρώπινης υπόστασης.

Επιτέλους, η πολιτεία ας ορθώσει το ανάστημά της, προβάλλοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης της καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών, σε εθνικό, σε Ευρωπαϊκό, αλλά κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τα παιδιά, για το μέλλον της ανθρωπότητας…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.