Παγκοσμια Ημερα Ρομα

Είναι η μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης και αριθμεί σύμφωνα με τους υπολογισμούς 10 με 12 εκατομμύρια. Οι Ρομά με τα τεράστια προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη στέγαση, στην αγορά εργασίας, στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και ασφαλώς στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υγεία, εκπαίδευση, εργασία, κατοικία, είναι πεδία στα οποία ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός μπορεί να αναπτύξει στοχευμένες δράσεις προκειμένου να αναπτυχθεί οικονομικά και κοινωνικά ο λαός αυτός.

Σίγουρο είναι ότι μόνο μέσω της παιδείας και μέσω της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στο αγαθό της γνώσης, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις και αποκλεισμούς οι Ρομά μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους.

Μόνο ο ανθρωπιστικός προσανατολισμός της παιδείας μπορεί να εξασφαλίσει ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον που ζούμε.

Μόνο η παιδεία μπορεί να εξαλείψει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και τον ρατσισμό εις βάρος των συμπατριωτών μας και γενικώς συνανθρώπων μας, με κριτήριο την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος, τα ήθη και τα έθιμα, τις πατρογονικές συνήθειες της κοινότητας στην οποία μεγάλωσαν και ζουν.

Μόνο η παιδεία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργική προσαρμογή των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων, στην ενιαία και κοινή πολιτισμική μας ταυτότητα.

Παγκόσμια ημέρα Ρομά η 8η Μαρτίου…

Ίσως είναι μια ευκαιρία να ανοίξει μια συζήτηση για αυτούς και να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ωστόσο, το μήνυμα είναι ότι οι πρωτοβουλίες από μόνες τους δεν αρκούν. Δεν αρκεί ένα δάνειο ή μια παροχή προς τον συγκεκριμένο πληθυσμό. Πρέπει να αναπτύξουμε σχέσεις μαζί τους, να σκύψουμε πάνω στα προβλήματά τους. Οι διακρίσεις, ο στιγματισμός τους και ο κοινωνικός αποκλεισμός, οδηγούν μοιραία σε απομόνωση.



google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.