Παγκοσμια Ημερα Ελευθεριας του Τυπου

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του τύπου η χθεσινή. Δημοκρατία και ελευθερία του Τύπου είναι δυο έννοιες απολύτως συνυφασμένες. Ο βαθμός της ελευθερίας του Τύπου αποτελεί το ασφαλέστερο και ουσιαστικότερο κριτήριο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και η ποιότητα της Δημοκρατίας αντικατοπτρίζεται στον Τύπο κάθε χώρας.

Οι σύγχρονες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπίσει και να ικανοποιήσει ο Τύπος αυξάνονται συνεχώς. Η ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση, αλλά και για απρόσκοπτη διακίνηση ιδεών και απόψεων, σε ένα περιβάλλον στο οποίο διαμορφώνονται ολοένα και περισσότερο ολιγοπωλιακές καταστάσεις φαντάζει πλέον επιτακτική.

Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες αναδεικνύουν τις νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Τύπος, αλλά και την ευθύνη που επωμίζονται οι λειτουργοί του, προκειμένου να καλύψουν την απόσταση που πολλές φορές χωρίζει τους πολίτες από την ουσιαστική και πλουραλιστική ενημέρωση.

Για να επιτύχει σ’ αυτήν την αποστολή του ο Τύπος, επιβάλλεται να είναι σαφής και οριοθετημένη η σχέση του τόσο με την πολιτική εξουσία, όσο και με τα οποιαδήποτε άλλα κέντρα εξουσίας. Βασική αποστολή πρέπει να είναι πάντα η ενημέρωση και ο έλεγχος της εξουσίας, κάθε εξουσίας.

Η Πολιτεία, από την πλευρά της, έχει καθήκον να περιφρουρήσει την ελευθερία του Τύπου, διαμορφώνοντας εκείνο το θεσμικό περιβάλλον που θα διευκολύνει και θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ως υπηρεσία προς τον πολίτη και τη δημοκρατία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.