Ολα στην ψηφιακη εποχη πλην δημοκρατιας

Της Έκδοσης

Η χώρα μας να τα πήγε καλά μέχρι στιγμής στη διαχείριση της πανδημίας. Γεγονός αδιαμφισβήτητο. Εκεί όμως που δεν τα πήγαν καθόλου καλά οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο είναι στη διαχείριση της δημοκρατίας. Τις μέρες των περιοριστικών μέτρων, ίσως ήταν και το μεγαλύτερο θύμα.

Το δυστυχέστερο βέβαια, τώρα που τα πράγματα φαίνεται να οδεύουν σε μια νέα κανονικότητα είναι πως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για αυτό το θύμα. Αντιθέτως φαίνεται πως πολύ βόλεψε και τοπικά και κεντρικά η έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Όχι γιατί δεν υπήρχε η διάθεση ή οι διαφορετικές προσεγγίσεις επί θεμάτων, αλλά γιατί η διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε για αυτή την περιβόητη χρήση των νέων τεχνολογιών που θα βοηθούσε και την διαφορετική φωνή να ακουστεί.

Εν μία νυκτί -σε πολλές περιπτώσεις κυριολεκτικά- ολόκληρες διαδικασίες συναλλαγής του κράτους με τους πολίτες μετέβησαν στην «ψηφιακή εποχή». Αλλά ουδέποτε έγινε αυτό το αναγκαίο βήμα επί το ψηφιακότερο για τις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων όπως τα δημοτικά συμβούλια ή η Βουλή.

Αυτό το δια περιφοράς για την περίπτωση της αυτοδιοίκησης ή ο περιορισμός στο ελάχιστο δυνατό για τη Βουλή φαίνεται πως βόλεψε πολλούς… πώς αλλιώς να διερμηνεύσει κανείς ότι, όπως «μας είχαν φάει τα αφτιά», για ένα παππού είναι εύκολο να μάθει να κάνει ηλεκτρονικά την «τραπεζική του ρουτίνα» αλλά για τον πολιτικό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμμετέχει σε μια τηλεδιάσκεψη.

Θυμίζουμε απλά: νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, νέο νομοσχέδιο για τους περιβαλλοντικούς φορείς διαχείρισης, νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά, voucher κατάρτισης, αλλαγή «ρότας» στην παλιά νομική είναι μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν κεντρικά και τοπικά την πολιτική μας πραγματικότητα με τη συζήτηση επ’ αυτόν να θεωρείται μια πολυτέλεια και να απουσιάζει εντελώς.

Τι είναι λοιπόν την περίοδο της πανδημίας αυτό που δεν πέρασε στην ψηφιακή εποχή. Όλα τα υπόλοιπα εκτός από τα συλλογικά όργανα εκείνα που διασφαλίζουν τη δημοκρατικότητα του πολιτεύματος και της αυτοδιοίκησης…

Α! και η δικαιοσύνη αλλά αυτό είναι άλλη μεγάλη κουβέντα που λόγω έκτασης του παρόντος δεν θα επεκταθούμε.

(σ.σ. Το σκίτσο είναι του ΚΥΡ)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.