Οι βουλευτικες εκλογες του 1946 και τα «κουδουνια»
Στις 31 Μαρτίου 1946 διεξήχθησαν οι πρώτες μετά την απελευθέρωση βουλευτικές εκλογές με το σύστημα της απλούστατης αναλογικής και με δισταυρία.
Κατά το σύστημα αυτό με βάση το συνολικό αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων και του συνολικού αριθμού των βουλευτών του Νομού Ροδόπης, που περιελάμβανε τότε και την επαρχία Ξάνθης, εξαγόταν το εκλογικό μέτρο της πρώτης κατανομής και ακολούθως με βάση αυτό και τα έγκυρα ψηφοδέλτια κάθε κόμματος ή και μεμονωμένου υποψήφιου, γινόταν η κατανομή των εδρών στα κόμματα.
Στη συνέχεια για την δεύτερη κατανομή αθροίζονταν τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα των κομμάτων και μεμονωμένων υποψηφίων, το άθροισμα δε αυτό διαιρείτο με τις αδιάθετες έδρες από την πρώτη κατανομή και εξαγόταν το εκλογικό μέτρο της δεύτερης κατανομής με το οποίο διαιρείτο το αδιάθετο υπόλοιπο κάθε κόμματος με το οποίο προέκυπτε ο αριθμός των εδρών που ελάμβανε κάθε κόμμα από την δεύτερη κατανομή, εάν δε δεν καλύπτονταν όλες οι έδρες, επακολουθούσε με βάση τα νέα υπόλοιπα και την ίδια διαδικασία η τρίτη κατανομή. Έτσι υπήρξαν ελάχιστες περιπτώσεις που από την τρίτη κατανομή εκλέχθηκαν και μεμονωμένοι υποψήφιοι. Εξάλλου η δισταυρία επέτρεπε τη συνεννόηση των υποψηφίων για αλληλοσταύρωση.
Την περίοδο εκείνη δεν υπήρχαν βέβαια ιδιωτικά αυτοκίνητα, τα δε ταξί της Κομοτηνής, κάποια μαύρα Ford, που βλέπουμε στις ταινίες του 1950, ήταν ελάχιστα. Έτσι κάθε κόμμα φρόντιζε από πολύ νωρίς να κλείσει για την προεκλογική περίοδο ένα ταξί. Εξάλλου στα ψηφοδέλτια τα ονόματα των υποψηφίων δεν γράφονταν κατά αλφαβητική σειρά του επωνύμου τους, αλλά πρώτο γράφονταν το όνομα του «αρχηγού» του συνδυασμού και ακολουθούσαν τα επώνυμα των λοιπών υποψηφίων ανάλογα με την βαρύτητα που έδινε στον καθένα το κόμμα κι ο αρχηγός του συνδυασμού.
Έτσι στο ψηφοδέλτιο του Λαϊκού κόμματος του Νομού Ροδόπης πρώτο γράφονταν το επώνυμο του Αντώνιου Παπαδήμου[1], που ήταν αρχηγός του συνδυασμού του Νομού Ροδόπης, δεύτερο ήταν το επώνυμο του Σπύρου Σγουρόγλου[2], τρίτο του Θωμά Διακουμόπουλου[3] από την Ξάνθη και τέταρτο του Χρήστου Κοψιδά[4] επίσης από την Ξάνθη και ακολουθούσαν τα επώνυμα των μουσουλμάνων υποψηφίων.
Ο Παπαδήμος μαζί με τον Σγουρόγλου, αμφότεροι δικηγόροι και μάλιστα με διπλανά γραφεία την οδό Χ.Τρικούπη 73 και 71 αντίστοιχα, συμφώνησαν να αλληλοσταυρωθούν και περιόδευαν από κοινού στα χωριά της Ροδόπης και της Ξάνθης.
Ο Σπύρος Σγουρόγλου είχε αρκετούς συγγενείς και συμπατριώτες της γυναίκας του Τασούλας, μετέπειτα δημοτικής συμβούλου από το 1953 έως το 1968, στον Πολύσιτο Ξάνθης κι ακόμη περισσότερους στα Σχοινιά, νυν Νέο Σιδηροχώριο, της Κομοτηνής. Όταν, λοιπόν, πήγαν στα Σχοινιά με τη συνοδεία και της Τασούλας Σγουρόγλου και του μικρού γιου της για να δει και τους πολλούς συγγενείς της (αδελφή, θεία, ανίψια, πρωτοξαδέρφες και δευτεροξαδέρφες της), καθώς και συμπατριώτες της Σαμακοβίτες και Σοφιδιώτες, λέγει ο Σπύρος Σγουρόγλου στον Παπαδήμο, ότι το χωριό αυτό είναι δικό του κι από τους ψηφοφόρους του τα 3/4 είναι του Λαϊκού κόμματος, ενώ οι Φιλελεύθεροι είναι ελάχιστοι.
Όταν φθάσανε στα Σχοινιά η μεν Τασούλα Σγουρόγλου με το γιο της πήγαν για επίσκεψη στους συγγενείς της αλλά και στις συμπατριώτισσές της, ενώ οι δύο υποψήφιοι μίλησαν στους συγκεντρωθέντες μέσα κι έξω από το καφενείο άνδρες, δοθέντος ότι τότε ψήφιζαν μόνον οι άνδρες. Αφού τέλειωσαν τις ομιλίες τους και τις χαιρέτισαν τους συγκεντρωθέντες, μπήκαν όλοι στο ταξί για την επιστροφή στην Κομοτηνή. Μόλις άρχισε να κινείται το ταξί, ακούστηκαν από το πίσω μέρος του κάποιοι χτύποι σαν να είχε πάρει από κάτω το ταξί κάποιον τενεκέ. Σταμάτησε ο οδηγός για να δει τι συμβαίνει και με έκπληξη διαπίστωσε ότι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου κάποιοι είχαν δέσει με σχοινί άδεια κουτιά γάλακτος εβαπορέ!!!, τα οποία είχαν δέσει κάποιοι οπαδοί του κόμματος των
Φιλελευθέρων.
Έξαλλος ο Παπαδήμος λέγει στον Σγουρόγλου: «Τι μου λες βρε Σπύρο ότι αυτό το χωριό είναι δικό μας; Αυτό είναι το μόνο που μας κρέμασαν τα κουδούνια», ο δε συνυποψήφιός του ήρεμος του λέγει να μην ανησυχεί διότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα δείξει ότι είχε δίκιο. Κι όντως, παρά τα «κουδούνια» των Φιλελευθέρων τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι ήξερε τι έλεγε ο Σπύρος Σγουρόγλου, γιατί ήταν συντριπτική η πλειοψηφία που έλαβε στο χωριό αυτό το Λαϊκό κόμμα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.