Οι Θρακες ειναι εγγραμματοι και γνωριζουν να διεξαγουν εκλογες με ψηφοδελτιο

Της έκδοσης

Το 1920 είναι μια χρονιά σταθμός για την Ελλάδα και τη Θράκη. Εμείς βεβαίως θυμόμαστε την ενσωμάτωση μόνο της Δυτικής Θράκης, του κομματιού δηλαδή της μείζονος Θράκης που και σήμερα βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια. Όμως την εν λόγω χρονιά και η Ανατολική Θράκη πέρασε σε ελληνική διοίκηση. Τον Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκαν και εκλογές, με τις νεοενσωματομένες εκλογικές περιφέρειες της Θράκης να ψηφίζουν κι αυτές. Στις εκλογές εκείνες οι εκλογείς της Θράκης ψήφισαν μάλιστα με ψηφοδέλτιο, έναντι των σφαιριδίων με τα οποία διεξήχθη η ψηφοφορία στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.

Αυτό συνέβη, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ρακτιβάν ισχυρίστηκε πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να βρεθούν στη Θράκη οι αναγκαίες κάλπες που απαιτούνταν για την εκλογή με σφαιρίδια, αλλά και ο Βενιζέλος, να αποκρούσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως στη Θράκη οι κάτοικοι ήταν αγράμματοι, και άρα δεν μπορούσε η ψηφοφορία να γίνει με ψηφοδέλτια. Αξίζει να παραθέσουμε τα λόγια του Βενιζέλου στη σχετική συζήτηση στη βουλή, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής «(…) Οι κάτοικοι των Νέων Χωρών είναι συνηθισμένοι από μακρού χρόνου, προ της εισαγωγής του Τουρκικού Συντάγματος, ήσαν συνηθισμένοι, λέγω, εις δια ψηφοδελτίων ψηφοφορίαν, διότι υπήρχον αι κοινοτικαί εκλογαί, κατά τας οποίας ψηφοδέλτιον μετεχειρίζοντο. Ως προς το εγγράμματον των κατοίκων σας πληροφορώ ότι οι κάτοικοι της Θράκης είναι όλοι σχεδόν τελείως εγγράμματοι (…)».

Προς τι όμως όλη αυτή η ιστορική αναδρομή; Μα γιατί βρίσκουμε και σήμερα ταιριαστή  την αναφορά Βενιζέλου πως οι Θράκες είναι εγγράμματοι και γνωρίζουν να διεξάγουν εκλογές με ψηφοδέλτιο.

Μάλιστα οι Θράκες από τότε μέχρι σήμερα αγαπούν τόσο πολλοί τα ψηφοδέλτια που μαζεύονται πριν τις εκλογές και τα βάζουν σε φάκελα ομάδι. Και φωτογραφίζονται περιχαρείς να επιτελούν το κομματικό τους καθήκον. Χαίρονται και οι κομματικές οργανώσεις που τόσα άτομα συγκεντρώνονται για να βάλουν ψηφοδέλτια στα φάκελα, προκειμένου να τα δώσουν στους ψηφοφόρους για να τους βγάλουν από την ταλαιπωρία της επιλογής πίσω από το παραβάν. Βγάζουν και δελτία τύπου κάνουν και αναρτήσεις για να περάσουν και σε εμάς αυτό το κλίμα ομόνοιας, χαράς και μάλλον… υποτίμησης των ψηφοφόρων.

Είπαμε είναι εγγράμματοι οι Θράκες και ξέρουν να ψηφίζουν με ψηφοδέλτια!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.