Οι πρακτικες των μεγαλων εταιριων γενετικα τροποποιημενων σπορων
Όπως με απλό τρόπο περιγράψαμε στο προηγούμενο άρθρο μας η γενετική μηχανική δίνει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ζωντανούς οργανισμούς, σαν βασικά δομικά υλικά για να αλλάξουν τις υπάρχουσες μορφές ζωής και κυριολεκτικά να κατασκευάσουν νέες.
Το γονίδιο, όπως είπαμε, αποτελεί τμήμα του DNA, το οποίο σε συνδυασμό µε άλλα γονίδια καθορίζει την μορφή των ζωντανών κυττάρων. Τα γονίδια μεταφέρουν τις απαραίτητες χημικές οδηγίες, που κάνουν τον οργανισμό να συμπεριφέρεται µε συγκεκριμένο τρόπο και αφού περνούν από τη µια γενεά στην επόμενη, οι απόγονοι κληρονομούν αυτά τα χαρακτηριστικά από τους γονείς τους. Αναπτυσσόμενα συνεχώς, τα γονίδια επιτρέπουν στον οργανισμό να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Αυτή είναι η διαδικασία που ονομάζεται εξέλιξη και κυλούσε αδιατάρακτα επί δισεκατομμύρια χρόνια.
Για τη διάσπαση της αλυσίδας του DNA σε συγκεκριμένα σημεία, την εισαγωγή νέων τµηµάτων και την εν συνεχεία “συγκόλλησή” της, η γενετική μηχανική χρησιμοποιεί κατάλληλα ένζυµα. Οι γενετιστές μπορούν να “κόψουν και να συγκολλήσουν” γονίδια, από έναν οργανισµό σε έναν άλλο, έτσι ώστε να αλλάξει η μορφή του συγκεκριμένου οργανισµού και να αναπτύξει ορισµένα φυσικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες (π.χ. μπορεί να εισαχθούν γονίδια σε ένα φυτό, έτσι ώστε να παράγει τοξίνες εναντίον κάποιων επιβλαβών εντόµων).
Αυτές οι μέθοδοι φυσικά, είναι πολύ διαφορετικές από τη φυσική κληρονοµικότητα και την ανάπτυξη των γονιδίων. Η ακριβής θέση τοποθέτησης ενός εισαγόµενου γονίδιου, δεν μπορεί να ελεγχθεί µε ακρίβεια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητα αποτελέσµατα, αν επηρεασθούν γονίδια σε άλλα σηµεία του οργανισµού.
Η αυξανόµενη ανησυχία γύρω από την ηθική βάση και τους κινδύνους της γενετικής μηχανικής οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα γονίδια µεταφέρονται σε µη συγγενικά είδη (π.χ. γονίδια ζώων σε λαχανικά, γονίδια βακτηρίων σε φυτά, ανθρώπινα γονίδια σε ζώα ή φυτά κλπ.). Η κοινή διαπίστωση είναι ότι δυστυχώς η βιοµηχανία της γενετικής µηχανικής δεν σέβεται τα όρια της φύσης, όρια που είναι σχεδιασµένα αφ’ ενός για την προστασία της µοναδικότητας του κάθε είδους και αφ’ ετέρου για την εξασφάλιση της γενετικής ακεραιότητας των µελλοντικών γενεών.
Με την αποµόνωση όλο και μεγαλύτερου αριθµού γονιδίων από τη φυσική τους προέλευση, οι εταιρείες του χώρου στοχεύουν στον έλεγχο ολοένα και µεγαλύτερου μέρους της διατροφής και συνεπακόλουθα της ζωής μας. Έχουν ακόρεστη δίψα για κέρδη, για μεγαλύτερα κέρδη και πιθανόν να ακολουθούν αυτό που είπε κάποτε ο Χένρυ Κίσσινγκερ «όποιος ελέγχει το πετρέλαιο ελέγχει τα έθνη, όποιος ελέγχει τη τροφή, ελέγχει το κόσμο όλο».
Η βιομηχανία σπόρων προσπαθεί να διευθύνει την ίδια την πορεία της εξέλιξης
Με τη γενετική μηχανική μπορούν οι επιστήµονες να δηµιουργήσουν δικά τους ζώα και φυτά, κανένα από τα οποία δεν θα εµφανιζόταν ποτέ µε φυσικό τρόπο. Πρακτικά, η βιοµηχανία αυτή προσπαθεί να διευθύνει την ίδια την πορεία της εξέλιξης. Και ενώ η βιοµηχανία της γενετικής µηχανικής συνεχίζει να δηµιουργεί κυριολεκτικά νέες µορφές ζωής, που δεν θα είχαν ποτέ αναπτυχθεί µε φυσικό τρόπο, αρνείται πεισµατικά να αναγνωρίσει ακόμη και την πιθανότητα δημιουργίας σοβαρών κινδύνων. «εν χρειάζεται να εγγυηθούµε για την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίµων» δήλωσε με έμφαση Phil Angell, Διευθυντής Επικοινωνίας της εταιρείας Monsanto, που ελέγχει παγκοσμίως το μεγαλύτερο ποσοστό γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Και μάλιστα μεταξύ σοβαρού και αστείου δήλωσε επίσης ότι « τόσα χρόνια ταΐζουμε τα αμερικανάκια γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και όπως βλέπετε δεν πάθανε τίποτε, εσείς γιατί να πάθετε;».
Η εξάπλωση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων
Όπως αντιλαμβάνεστε η καλλιέργεια και εµπορία γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών ντοµάτας, σόγιας, βαµβακιού, καλαµποκιού, ελαιοκράµβης, κολοκυθιών και πατάτας επιτρέπεται στις ΗΠΑ χωρίς κανένα περιορισµό. Επίσης, εκτεταµένες εµπορικές καλλιέργειες γενετικά µεταλλαγµένων φυτών υπάρχουν στην Αργεντινή, τον Καναδά, την Βραζιλία και την Κίνα. Οι πολυεθνικές εταιρείες όμως δείχνουν μια πρωτοφανή εμμονή να επιβάλλουν τους γενετικά τροποποιημένους (GMO) σπόρους και οργανισμούς με κάθε τρόπο. Μέσα από αυτή την επιθετική αλλά και παραπλανητική δράση τους, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν τώρα εξαπλωθεί σε πάνω από 25 χώρες, έναντι μόλις 3 – 4 χωρών μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Στην Ευρώπη εκδόθηκαν άδειες εµπορίας για γενετικά τροποποιημένα καπνά, σόγια, ελαιοκράµβη, καλαµπόκι, αλλά µόνο το γενετικά τροποποιημένο καλαµπόκι, καλλιεργείται σε περιορισμένη προς το παρόν έκταση στη Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 60% των επεξεργασμένων τροφίµων περιέχουν παράγωγα γενετικά τροποποιημένης σόγιας, ενώ το 50% περιλαμβάνουν συστατικά από γενετικά τροποποιημένο καλαµπόκι. Επειδή όµως πολλά από τα προϊόντα αυτά (όπως το σογιέλαιο) δεν είναι υποχρεωτικό από την Ευρωπαϊκή Νοµοθεσία να φέρουν σήµανση, είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουµε τον βαθµό στον οποίο τα γενετικά µεταλλαγµένα τρόφιµα έχουν ήδη εισέλθει στη διατροφή µας.
Στις ΗΠΑ και τον Καναδά δεν απαιτείται η σήµανση των γενετικά τροποποιημένων τροφίµων, ενώ στην Ιαπωνία και την Αυστραλία οι κανονισµοί αυτοί µόλις άρχισαν να εφαρµόζονται. Στα περισσότερα άλλα µέρη του κόσµου, οι κυβερνήσεις ούτε καν ενηµερώνονται για το αν οι εισαγωγές καλαµποκιού και σόγιας από τις ΗΠΑ και οι εισαγωγές ελαιοκράµβης από τον Καναδά προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.
Αλλά και στην ΕΕ δεν έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να γνωρίζουμε αν τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουμε προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές. Δεν έχει επίσης κατοχυρωθεί η αυτονόητη υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διεξάγει ανεξάρτητες μελέτες για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων και άλλων «νέων τροφίμων» στην ανθρώπινη υγεία. Και όλα αυτά όταν ενδεχομένως να υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημενων τροφίμων καθώς με βάσει δηλώσεων της Επιτροπής το 80-90% των ζωοτροφών περιέχουν μεταλλαγμένα, ενώ πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι μεταλλαγμένα γονιδιώματα από τις μεταλλαγμένες τροφές μπορούν να ανιχνευτούν στο γάλα των ζώων.
Η ανάγκη διεξαγωγής μελετών γα τις επιπτώσεις σε άνθρωπο και περιβάλλον
Οι μελέτες, που δίνουν στη δημοσιότητα οι εταιρείες, σχετικά με την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων είναι υπερβολικά ανεπαρκείς και μάλιστα οι περισσότερες βγάζουν συμπεράσματα μετά από 1-2 καλλιεργητικές περιόδους.
Υπάρχουν όµως πολλοί λόγοι που καθιστούν ανεπίτρεπτη αυτή την αδιαλλαξία και την αδιαφορία τους για τις επιπτώσεις από την απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισµών στο περιβάλλον.
Σήμερα έχει συγκεντρωθεί μια πληθώρα στοιχείων που δείχνουν ότι η εισαγωγή ξενικών ειδών σε νέα περιβάλλοντα μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη και µη αναστρέψιµη καταστροφή. Γνωρίζουµε ήδη ότι η αλλαγή ενός στοιχείου του περιβάλλοντος μπορεί να πυροδοτήσει µε το φαινόμενο του ντόμινο µια σειρά αλλαγών σε ολόκληρα οικοσυστήματα. Γι αυτό και πρέπει σαν υπεύθυνοι πολίτες, για τον κόσμο που έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και σ αυτά θα τον παραδώσουμε, να ενδιαφερθούμε σοβαρά και ενεργά.
Υπάρχει άραγε καμιά αμφιβολία για το ποιος είναι μέχρι στιγμής ο κερδισμένος;
Σήμερα μια διαρκώς αυξανόμενη ομάδα ανήσυχων ανθρώπων αγωνίζονται για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον για ένα καλύτερο κόσμο. Μια δεύτερη ομάδα ήσυχων κατά κανόνα ανθρώπων, έχουν πεισθεί από τα επιχειρήματα των εταιρειών και δεν ενδιαφέρονται για αλλαγές, για ανατροπές των κακώς κειμένων και τέλος υπάρχει και η μεγάλη ομάδα των αδιάφορων. Είναι η ομάδα που βρίσκεται κάτω από τον αστερισμό του «ωχαδερφισμού» και η οποία μετατρέπεται σε ομάδα αγανακτισμένων όταν δεχτεί τις συνέπειες και μάλιστα διαμαρτύρεται για έλλειψη ενημέρωσης. Αν διακινδυνεύαμε ένα συμπέρασμα θα λέγαμε «αλλοίμονο στο τόπο που έχει πολλούς ήσυχους».
Τα επιχειρήματα των εταιριών μεταλλαγμένων και η πραγματικότητα
Ας επιχειρήσουμε να δούμε με ποια επιχειρήματα προσπαθούν να πείσουν οι εταιρείες μοιράζοντας απλόχερα υποσχέσεις και αναμενόμενα οφέλη για τη γεωργία και ποια είναι η πραγματικότητα.
• Υποστηρίζεται ότι η γενετική μηχανική απλά επιταχύνει τις τεχνικές για τη βελτίωση των φυτών. Στην πραγματικότητα όμως, όπως περιγράψαμε, η γενετική μηχανική και η συμβατική βελτίωση των φυτών είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι. Η βελτίωση (παραδοσιακή βιοτεχνολογία) προχωρά σε διασταυρώσεις ατόµων του ίδιου είδους ή συγγενικών ειδών ενώ η γενετική μηχανική αποσπά επιλεγµένα γονιδία από ένα οργανισµό (όπως ζώα, φυτά, βακτήρια) και τα εισάγει τεχνητά σε άλλους εντελώς διαφορετικούς οργανισµούς.
• Παρότι υποστηρίζεται ότι η γενετική μηχανική είναι µια τεχνική που την χαρακτηρίζει η ακρίβεια η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική δεδομένου ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισµοί παρουσιάζουν δομική αστάθεια. Σε κάθε ζωντανό οργανισµό υπάρχουν εκατοµµύρια γονίδια τα οποία δεν λειτουργούν απλά µε το σύστηµα “ένα γονίδιο – ένα χαρακτηριστικό, αποµονωµένα το ένα από το άλλο. Αντιθέτως, αλληλεπιδρούν µε περίπλοκο τρόπο, μεταβάλλοντας τη συµπεριφορά τους κάτω από την επίδραση άλλων γονιδίων.
Παρά το γεγονός ότι ένα γονίδιο μπορεί να κοπεί µε ακρίβεια από το DNA ενός οργανισµού, η εισαγωγή του στο DNA ενός άλλου οργανισµού είναι εντελώς τυχαία, δεδομένου ότι η εισαγωγή γονιδίου γίνεται για παράδειγμα με απενεργοποιημένους ιούς, η με βομβαρδισμό με μικροσφαιρίδια χρυσού. Κατά συνέπεια, τα αποτελέσµατα μπορεί να είναι απρόβλεπτα. Μάλιστα πολλές από τις έρευνες που έγιναν µε γενετικά µεταλλαγµένους οργανισµούς οδήγησαν σε απρόσµενα και ανεπιθύµητα αποτελέσματα πολλά από τα οποία βέβαια δεν θα τα μάθουμε ποτέ.
Για παράδειγµα, ένα βακτήριο που είχε µεταλλαχθεί γενετικά για να καθαρίζει εδάφη που είχαν µολυνθεί από ένα χηµικό ζιζανιοκτόνο ήταν µεν αποτελεσµατικό απέναντι στο ζιζανιοκτόνο, αλλά ταυτόχρονα διασπόταν σε µια ιδιαίτερα τοξική ουσία που προκαλούσε τη θανάτωση σηµαντικών µυκήτων του εδάφους, ελαττώνοντας έτσι σηµαντικά τη γονιµότητα του εδάφους. Σε µια άλλη περίπτωση, αυτή τη φορά σε επίπεδο παραγωγής, γενετικά µεταλλαγµένες ποικιλίες βαµβακιού, που είχαν σχεδιασθεί για να είναι ανθεκτικές σε έντοµα, προσβάλλονταν ταυτόχρονα από κάποια άλλα είδη εντόµων. Έτσι χιλιάδες στρέµµατα καλλιεργειών µε βαµβάκι καταστράφηκαν και η ζηµιά ανήλθε σε ένα δισεκατοµµύριο δολάρια .
• Υποστηρίζεται ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι απολυτως ασφαλή. Οι πληροφορίες βέβαια σχετικά µε την ασφάλεια των µεταλλαγµένων τροφίµων προέρχονται, σχεδόν αποκλειστικά, από έρευνες που έχουν πραγµατοποιήσει οι βιοµηχανίες οι οποίες προωθούν τους τροποποιημένους οργανισµούς. Έτσι είναι αναµενόµενο, η αξία και η ακρίβεια των αντίστοιχων ελέγχων να εγείρουν σοβαρές αµφισβητήσεις αφού οι εταιρείες που έχουν κατασκευάσει αυτά τα τρόφιμα έχουν δαπανήσει δισεκατοµµύρια δολάρια και βρίσκονται υπό την πίεση μιας γρήγορης απόσβεσης της επένδυσής τους.
Ο τρόπος αντίδρασης, όταν θίγονται τα συμφέροντά τους είναι χαρακτηριστικός. Είναι γνωστή η συμπεριφορά αντίστοιχης εταιρείας προς τον ερευνητή Dr. Arpad Pusztai στο βρετανικό Ινστιτούτο Rowett και αφορούσαν πειράµατα σχετικά µε την ασφάλεια μεταλλαγµένων οργανισµών (πατάτας) σε θηλαστικά (ποντίκια). Ύστερα από 35 χρόνια επιτυχούς καριέρας στο Ινστιτούτο, ο Dr. Pusztai απολύθηκε μετά τη δηµοσιοποίηση αποτελεσµάτων που έδειχναν ότι η κατανάλωση µεταλλαγµένης πατάτας από τα ποντίκια είχε σηµαντικές συνέπειες στην ανάπτυξη οργάνων τους και στο μεταβολισµό τους. Η δικαιολογία της απόλυσης ήταν η «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Η πλήρης έρευνα δεν δόθηκε βέβαια ποτέ στη δηµοσιότητα από το Ινστιτούτο που κράτησε και τα στοιχεία.
Όπως προαναφέραμε με παραδείγματα απαιτούνται μακροχρόνιες και ανεξάρτητες μελέτες και έλεγχοι προκειμένου να είµαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους. Γιατί η τυχαία εισαγωγή ξένων γονιδίων στο γενετικό υλικό είναι δυνατό να προκαλέσει απρόβλεπτες μεταβολές στη λειτουργία άλλων γονιδίων και να παραχθούν ουσίες σε λάθος ποσότητες ή σε λάθος χρονική στιγμή ή να παραχθούν λάθος ουσίες που µπορεί να περιέχουν τοξίνες ή αλλεργιογόνες ουσίες, οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία. Μια άλλη ανησυχία, αφορά στην πιθανότητα αύξησης και επιτάχυνσης της ανάπτυξης ανθεκτικότητας των παθογόνων σε αντιβιοτικά, λόγω της χρήσης αντίστοιχων γονιδίων σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τρόφιµα. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι κανένα από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιµα που έχουν παραχθεί μέχρι σήµερα δεν υπερέχει σε θρεπτικά στοιχεία από τα αντίστοιχα συµβατικά, γιατί το ενδιαφέρον των κατασκευαστών επικεντρώθηκε στην αύξηση της αντοχής τους σε ζιζανιοκτόνα και έντομα ή στο σχήμα, την αύξηση των αποδόσεων ή την παράταση του χρόνου ζωής τους.
Είναι ωφέλιμη τελικά η γενετική μηχανική για τους αγρότες;
Από όλα όσα αναφέραμε αναριωτιέται κανείς αν οι αγρότες θα ωφεληθούν από την εφαρµογή της γενετικής µηχανικής στη γεωργία. Ξέρουμε ότι όλο το πολλαπλασιαστικό υλικό των πολυεθνικών εταιρειών βιοτεχνολογίας προστατεύεται με πατέντες – πνευματικά δικαιώματα και είναι ακριβότερο από το αντίστοιχο συμβατικό. Επίσης οι αγρότες που θα καλλιεργήσουν γενετικά τροποποιημένα φυτά πρέπει να υπογράψουν δεσµευτικά συµβόλαια µε τις εταιρείες βιοτεχνολογίας που τους υποχρεώνουν στην αποκλειστική χρήση ζιζανιοκτόνων των ίδιων εταιρειών και τους απαγορεύουν να ξαναχρησιµοποιούν το σπόρο για την επόµενη χρονιά. Χαρακτηριστικό αλλά και τραγικό παράδειγμα μαζί είναι η Ινδία, όπου μέσω της εξαπάτησης των μικρών αγροτών για μεγαλύτερες σοδειές, αυτοί χρεώθηκαν για να αγοράσουν γενετικά τροποποιημένους σπόρους οι οποίοι όμως είχαν χειρότερη απόδοση από τις δικές τους ντόπιες ποικιλίες. Η υπερχρέωση οδήγησε χιλιάδες φτωχούς αγρότες στην αυτοκτονία.
Από τα δεδομένα της παραγωγής, αγρότες από τις ΗΠΑ και την Αγγλία δηλώνουν ότι η σοδειά δεν είναι καλύτερη, τα νέα φυτά είναι λιγότερο αξιόπιστα και τελικά δεν έχουν αύξηση στα κέρδη τους, όπως τους είχαν υποσχεθεί. Τέλος τα μέχρι τώρα δεδομένα αποδεικνύουν ότι στα γενετικά τροποποιημένα φυτά, που έχουν γονίδια αυξημένης αντοχής σε ζιζανιοκτόνα- όπως η γενετικά τροποιημένη σόγια – καθώς και εκείνα με εντομοκτόνο δράση αυξήθηκε η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Μαγικές λύσεις λοιπόν δεν υπάρχουν – υπάρχουν όμως μεγαλύτερα κέρδη.
Η γενετική ρύπανση
Με την απελευθέρωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον, την ελεύθερη δηλαδή καλλιέργειά τους, εγκυμονείται ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος που ακούει στο όνομα «γενετική ρύπανση». Ο άνεµος, τα έντοµα και τα πουλιά μπορούν να µεταφέρουν τη γύρη και τους σπόρους τους σε μεγάλες αποστάσεις. Η σταυρεπικονίαση των µεταλλαγµένων φυτών µε συµβατικά αλλά και µε άγρια συγγενικά είδη είναι δυνατή και έχει ήδη παρατηρηθεί. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η µεταφορά σε ζιζάνια, της αντοχής σε ζιζανιοκτόνα, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχό τους. Τα γονίδια που είναι ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα μπορεί να µετατρέψουν ορισµένα ζιζάνια σε «υπέρ-ζιζάνια» ενώ τα γονίδια που είναι ανθεκτικά σε εντοµοκτόνα µπορεί να µετατρέψουν ορισµένα έντοµα σε «υπέρ-έντοµα».
Και στις δύο περιπτώσεις, ο έλεγχός τους είναι αδύνατος χωρίς τη µαζική εφαρµογή τοξικών χηµικών ουσιών. Υπάρχουν, εδώ και χρόνια, ενδείξεις ότι γενετικά τροποποιημένα φυτά µε εντοµοκτόνο δράση – όπως το καλαμποκι Bt – µπορούν να σκοτώσουν ωφέλιµα έντοµα. Με δυο λόγια δηλαδή η γενετική ρύπανση μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δεν περιορίζεται και διαρκώς πολλαπλασιάζεται, όσο οι τροποποιημένοι ζωντανοί οργανισμοί πολλαπλασιάζονται.
Οι πολυεθνικές της βιοτεχνολογίας αλλά και όσοι στηρίζουν τα επιτεύγματα της γενετικής μηχανικής διατείνονται ότι δεν μπορούµε να σταµατήσουµε την πρόοδο. Την πρόοδο που σηµαίνει αλλαγές προς το καλύτερο φυσικά και δεν θέλουμε να την εμποδίσουμε. Την αλλαγή προς το χειρότερο θέλουμε να εμποδίσουμε. Αφού οι εταιρείες είναι απόλυτα σίγουρες ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα είναι απολύτως ασφαλή, τι είναι εκείνο που τις αποτρέπει από το να αναλάβουν ευθύνες για μελλοντικές ζημιές ή καταστροφές; Αυτό εμποδίζει και εμάς να αποδεχτούμε τα παραπάνω προϊόντα, ο φόβος μήπως υποστούμε απρόβλεπτα και µη αντιστρεπτά αποτελέσµατα. Ο Joseph Rotblat, Άγγλος φυσικός που κέρδισε το βραβείο Νόµπελ το 1995, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ανησυχώ ότι κάποιες εξελίξεις στην επιστήµη είναι πιθανό να οδηγήσουν στη δηµιουργία άλλων µέσων µαζικής καταστροφής, ίσως πιο εύκολα προσβάσιµων από τα πυρηνικά όπλα. Η γενετική µηχανική είναι µια πολύ πιθανή περιοχή, εξαιτίας των δυσοίωνων εξελίξεων που λαµβάνουν χώρα σε αυτό τον τοµέα».
Οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία
Όμως κάθε άλλο παρά αμελητέοι είναι και οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία.
• Τα τρόφιµα για παράδειγμα που παράγονται από ορισµένους γενετικά τροποποιημένους οργανισµούς ενδέχεται να υπονοµεύσουν σοβαρά τη θεραπεία ασθενειών, επειδή περιέχουν γονίδια που παρουσιάζουν αντοχή σε αντιβιοτικά. Αν το γονίδιο αντοχής εξαπλωθεί σε επιβλαβή βακτήρια, τότε µπορεί να τα καταστήσει απρόσβλητα στη δράση του αντιβιοτικού και να επιδεινώσει το ήδη υπάρχον σοβαρό ιατρικό πρόβληµα της εξάπλωσης νοσογόνων βακτηρίων που έχουν ανοσία στα κοινά αντιβιοτικά.
• Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιµα µπορούν να αυξήσουν τη πιθανότητα εµφάνισης επικίνδυνων αλλεργιών, δεδομένου ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτικά προϊόντα έχουν υψηλότερο αλλεργιογόνο δυναµικό από ότι τα συµβατικά φυτά.
Δεν πρέπει όμως να ξεχάσω να σας αναφέρω ποιες είναι οι πολυεθνικές που προωθούν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τα προϊόντα τους. Monsando, Aventis, Du Pont, Zeneca, Sygenta, Bayer είναι αυτές που κυριαρχούν. Υπάρχουν και άλλες μικρότερες. Μια από αυτές τις μικρότερες την αγόρασε η Monsando έναντι 18 δις δολλαρίων γιατί κατείχε μια βιοτεχνολογική πατέντα γνωστή ως «τεχνολογία εξολοθρευτή» – terminator. Πρόκειται για την εισαγωγή γονιδίου που εμποδίζει τη φυτρωτική ικανότητα των σπόρων, δηλαδή φυτρώνουν μόνο μια φορά. Ο μοναδικός βέβαια λόγος εξαγοράς της μικρής εταιρείας είναι να υποχρεώνει τους αγρότες να καταφεύγουν στο μαγαζί της Monsando κάθε χρόνο.
Οι πιο πάνω πολυεθνικές έχουν τη στήριξη του ΠΟΕ, καθώς και ορισμένων κυβερνήσεων, πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ, που πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για πλήρη άρση των εμποδίων στην παραγωγή και εμπορία τους. Με τον έλεγχο του «γενετικού υλικού», πολυεθνικές και μεγάλες χώρες, αποκτούν «στρατηγικό πλεονέκτημα» και θέτουν υπό ιδιόμορφη ομηρία χώρες, λαούς, παραγωγούς και καταναλωτές.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.