Οι Πομακοι και οι τρεις γειτονικες χωρες που «τσακωνονται» για αυτους

Με αφορμή το συνέδριο που διοργάνωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης για τους Πομάκους, θα ήθελα να πω κάτι, αφού ανήκω κι εγώ στην εθνοτική ομάδα των Πομάκων.
 
Βουλγαρία, Τουρκία και Ελλάδα, ανταγωνίζονται επιστημονικά και πολιτικά  για να αποδείξουν ότι οι Πομάκοι είναι «δικοί τους»  η κάθε μια πλευρά, εξαντλώντας τα όρια της γενετικής επιστήμης και της ιστορίας.
 
– Η Βουλγαρία ισχυρίζεται ότι οι Βούλγαροι είναι απόγονοι των Πομάκων άρα οι Πομάκοι είναι «γνήσιοι» Βούλγαροι.
– Η Τουρκία  ισχυρίζεται ότι οι Βούλγαροι είναι Τουρκική φυλή που εκχριστιανίστηκε και εκσλαβίστηκε  με εξαίρεση τους Πομάκους που δεν εκχριστιανίστηκαν αλλά εκσλαβίστηκαν μόνο, άρα είναι Τούρκοι.
– Τέλος, η Ελλάδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδείξει ότι οι Πομάκοι είναι αρχαιοελληνικό Θρακικό φύλο που εκσλαβίστηκε γλωσσικά και εξισλαμίστηκε θρησκευτικά.
 
Μάλιστα στο πρόσφατο συνέδριο του ΔΠΘ, ανακοινώθηκε και έρευνα σχετικά με το DNA των Πομάκων , που λέει ότι οι Πομάκοι είναι γενετικά συγγενείς των Ελλήνων. 
 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι  Πομάκοι είναι συγγενείς με όλους τους  ανθρώπους κι όχι μόνο με τους Έλληνες.
 
Όμως, αυτό με το DNA που ανακοινώθηκε στο συνέδριο  θυμίζει εποχή  Χίτλερ και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν λογικό άνθρωπο , αφού κανένα έθνος η εθνοτική ομάδα δεν μπορεί  να  προσδιοριστεί με  βάσει το DNA καθώς είναι γνωστό ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε κοινό πρόγονο.
 
Οι προσπάθειες των  ακροδεξιών   και των παρακρατικών  στοιχείων αλλά και δεξιών – ακροδεξιών κομμάτων να παρουσιάσουν τους Πομάκους ως μη Τούρκους και ως μη Βούλγαρους αλλά  ως  Έλληνες, είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου που λαμβάνει γελοίες διαστάσεις.
 
Η κατασκευασμένη ονομασία – έννοια «Έλληνες Πομάκοι» μπορεί να  χαϊδεύει τα αυτιά του ακροδεξιού εθνικιστικού ακροατηρίου και κάποιοι πολιτικάντηδες να επωφελούνται εκλογικά από ψηφοφόρους που δεν είναι καν Πομάκοι είναι επιεικώς αντιφατική.
 
Δεν μπορεί κάποιος να είναι Πομάκος και ταυτόχρονα να είναι  Έλληνας, Τούρκος και Βούλγαρος.
 
Σε ένα ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης στα ορεινά χωριά της Ξάνθης  μερικά  χρόνια πριν,  ένας Πομάκος, στην ερώτηση της δημοσιογράφου: «Είστε απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου , τι έχετε να πείτε;» απάντησε με ερώτηση: «Δηλαδή κι ο Μ. Αλέξανδρος ήταν Πομάκος;»
 
Θα μπορούσε λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς στις μέρες μας: «Οι Έλληνες, είναι Πομάκοι;».
 
Μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους αλλά οι Πομάκοι πολιτισμικά, θρησκευτικά και σε μεγάλο  βαθμό εθνικά θα μπορούσε  να πει κανείς ότι είναι «δεμένοι» με τους Τούρκους όπως οι Αρβανίτες που είναι Αλβανικής καταγωγής με τους Έλληνες.
 
Οι Πομάκοι δεν είναι ούτε Τούρκοι ούτε Βούλγαροι ούτε Έλληνες.
 
Είναι  Πομάκοι και αισθάνονται σχεδόν όλοι ως ένα κομμάτι  του τουρκικού πολιτισμού γνωρίζοντας ότι δεν είναι Τούρκοι όπως οι Τούρκοι, ακριβώς όπως οι Αρβανίτες που είναι Αλβανικής καταγωγής αλλά αισθάνονται Έλληνες.
 
Επίσης πρέπει να γίνει  κατανοητό ότι άλλο πράγμα είναι η εθνοτική καταγωγή και άλλο πράγμα η υπηκοότητα.
 
Οι Πομάκοι που ζουν στην Ελλάδα είναι Έλληνες πολίτες , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ελληνικής καταγωγής.
 
Όσο για την ανακοίνωση του ΔΠΘ περί  ίδρυσης Ινστιτούτου Πομακικών Ερευνών, είναι καλό να γίνονται έρευνες και μελέτες αλλά το ζητούμενο για μια δημοκρατική και σύγχρονη κοινωνία  πρέπει να είναι η αναπτυξιακή πορεία της περιοχής και οι οικουμενικές αρχές της συνύπαρξης, της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης όλων των ανθρώπων και εθνικών – εθνοτικών  ομάδων  και όχι ο διαχωρισμός τους υπέρ μιας εθνικότητας βάσει  DNA.
 

*Ο Κιαμηλ Σιτζάκ Εμιν είναι στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.