Οι μεγαλες και πλεον ρεαλιστικες ( ; ) προσδοκιες για την ψηφο των Ελληνων του Εξωτερικου

Της έκδοσης

Μία ιδιαίτερα σημαντική είδηση διαβάσαμε χθες η οποία αφορά στα πρώτα δειλά μεν, υπαρκτά δε βήματα για την κατοχύρωση της δυνατότητας ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.
 
Συγκεκριμένα χθες, Τρίτη 23 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ψήφο των εκτός της επικράτειας εκλογέων, η σύσταση της οποίας προβλέπεται από τον «Κλεισθένη Ι» και συγκροτήθηκε για πρώτη φορά, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της εξεύρεσης των κατάλληλων λύσεων που επιτρέψουν στο άμεσο μέλλον, με βάση τις επιταγές του Συντάγματος, να καταστεί δυνατή η ψήφος των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
 
Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το πόρισμά της έως και τον Ιανουάριο του 2019 για να ακολουθήσει άμεσα η διακομματική διαβούλευση που προβλέπεται.
Στην επίσημη πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής το παρών έδωσε και ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε την διαχρονικότητα του προβλήματος και της δημόσιας συζήτησης, επισημαίνοντας επίσης και την επικαιρότητα αυτού, λόγω της μεγάλης «φυγής» Ελλήνων, ειδικότερα της νεότερης γενιάς, τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή των οποίων – δια της ψήφου- στην πολιτική ζωή και τα δημόσια πράγματα της χώρας μας καθίσταται επιτακτική για πολλούς λόγους, με κυριότερο όλων την ενίσχυση των δεσμών τους με την Ελλάδα.
 
Ο κ. Χαρίτσης φρόντισε να προλάβει ενδεχόμενες ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της επιτροπής σε περίπτωση εκλογών, κάνοντας ξεκάθαρο το χρονοδιάγραμμα του έργου αυτής, εντός των επόμενων πέντε μηνών, ούτως ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλώνοντας μάλιστα την απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να σπάσουμε  την αρνητική παράδοση του παρελθόντος, μακριά από αντιπαραθέσεις μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και να δώσουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα κρίσιμο θέμα που απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας».
 
Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ένα πολύ σοβαρό και διαχρονικό ζήτημα  που πέραν των πολιτικών γραφείων απασχολεί και αποτελεί πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού εδώ και πολλά πολλά χρόνια, δίχως βεβαίως ουδείς να αναλάβει την πρωτοβουλία επίλυσής του. Ένα πρόβλημα που ειδικά στην Ελλάδα του 2018 και των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν επέλθει σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη, ακόμα και στον δημόσιο τομέα (!) καθιστά ευκρινέστερο από ποτέ πως έχει πολιτικές ρίζες, κοινώς υπολείπεται η θέληση.
 
Η σύσταση της επιτροπής και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που αυτή έχει να ακολουθήσει, αποδεικνύει ότι ίσως τώρα για πρώτη φορά βρισκόμαστε ενώπιον μίας σοβαρής νομοθετικής πρωτοβουλίας που μπορεί επιτέλους- μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες – να δώσει την αναγκαία εκείνη «φωνή» στους συμπολίτες μας που εξ’ ανάγκης – τουλάχιστον η πλειοψηφία- βρίσκεται εκτός, μα παραμένουν στην ψυχή και την καρδιά τους εντός Ελλάδας.
 
Μίας χώρας που μπορεί να τους στέρησε τα τελευταία χρόνια κάθε δυνατότητα ανάπτυξης, έκφρασης και δημιουργίας, αλλά προτίθεται να «επανορθώσει» τουλάχιστον ως ένα βαθμό και στο κομμάτι της έκφρασης, αν μη τι άλλο σε αυτό για το οποίο η Ελλάδα είναι γνωστή, την έκφραση της Δημοκρατίας στους πολιτειακούς της θεσμούς.
 
Χαιρετίζουμε λοιπόν την σύσταση της επιτροπής, αναμένοντας βεβαίως με μεγάλες προσδοκίες τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας αυτής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.