Οι αριθμοι λενε την αληθεια

Στοιχεία της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για τις πωλήσεις αυτοκινήτων, κυβερνοασφάλεια και ενοίκια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων το 2019 σε σχέση με τα αντίστοιχα αριθμητικά δεδομένα για το 2018. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Αρχής οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων παρουσίασαν και το 2019 σημαντική άνοδο (+10,7%) φτάνοντας τα 122.638 οχήματα έναντι 110.769 οχημάτων που πωλήθηκαν το 2018. Και επειδή ως Έλληνες καταναλωτές μας ενδιαφέρει, μέσω του αυτοκινήτου, να επιδεικνύουμε και το οικονομικό μας status, να σημειώσουμε ότι πωλήθηκαν 4.478 αυτοκίνητα μάρκας Mercedes, 3.379 BMW, 4.018 Audi και 1.851 Volvo. Και αν ακόμα δεν πειστήκατε πως στην χώρα μας ήρθε η ανάπτυξη, σας ενημερώνουμε επιπλέον, ότι το 2019 αγοράστηκαν 108 Porsche, 126 Jaguar, 316 Land Rover, 91 Lexus και 2 Maserati! Για το 2020 όπου προβλέπεται ανάπτυξη 2,8% ελπίζουμε να μπορέσουμε να αγοράσουμε και καμία καινούργια Ferrari ή Lambroghini (το 2019 αγοράστηκαν 8 μεταχειρισμένες Ferrari και μία μεταχειρισμένη Lambo!!).
 

Αυξάνεται η ανασφάλεια του διαδικτύου

 
Αντίστοιχο ενδιαφέρον επιδεικνύουν και αντίστοιχα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι 1 στους 4 Ευρωπαίους πολίτες περιόρισαν ή απέφυγαν να καταχωρήσουν τα προσωπικά στους στοιχεία σε ιστοσελίδες social media και professional networking (όπως το LinkedIn) λόγω φόβου για την ασφάλεια των δεδομένων τους. Το θέμα της κυβερνοασφάλειας φαίνεται ότι απασχολεί σημαντικά τα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά με αποτέλεσμα το 44% των πολιτών να έχει περιορίσει σημαντικά τις προσωπικές διαδικτυακές δραστηριότητες του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό των χρηστών, να περιορίσει ή να σταματήσει την πρόσβαση του σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi (19%), να περιορίσει το κατέβασμα εφαρμογών (17%), την on line αγορά αγαθών (16%) και την χρήση του internet banking (13%).
 
Επίσης 26% των πολιτών δέχθηκε ψεύτικα e-mails (phishing), 13% ανακατευθύνθηκε σε fake ιστοσελίδες που ζητούσαν δεδομένα τους, 3% των πολιτών είχαν διαρροή των στοιχείων της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας και 2% δέχθηκαν χακάρισμα των social media λογαριασμών τους.
 
Το πιο σημαντικό όλων αυτών, είναι ότι το 1% των πολιτών δήλωσε ότι είχε οικονομική απώλεια λόγω των ανωτέρω δραστηριοτήτων.
 
Να θυμάστε ότι πάντα πρέπει να έχουμε antivirus στους υπολογιστές μας ενώ τις on line συναλλαγές μας καλό είναι να τις κάνουμε με κάρτες prepaid ή μέσω εφαρμογών όπως το Paypal. Επίσης να θυμάστε ότι οι Τράπεζες ποτέ δεν πρόκειται να σας ζητήσουν τον κωδικό χρήστη και τον προσωπικό σας μυστικό κωδικό (password).    
 

«Βουτιά» για τα ενοίκια στην Ελλάδα την τελευταία 12ετία

 
Τέλος επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat από το 2007 τα ενοίκια στην ΕΕ παρουσίασαν άνοδο 21% και οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 19%. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα από το 2007 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2019, την μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές των κατοικιών την παρατηρούμε στην Αυστρία (+85,5%), το Λουξεμβούργο (+80,6%) και την Σουηδία (+80,3%). Στο αντίποδα υπάρχουν έξι χώρες μέλη στις οποίες παρατηρήθηκε μείωση στις τιμές των κατοικιών με πρωταθλήτρια την χώρα μας όπου η μείωση έφτασε το 40%!
 
Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων των κατοικιών, σε όλα τα κράτη μέλη είχαμε άνοδο των τιμών με εξαίρεση την Ελλάδα (-17,5%) και την Κύπρο (-0,3%). Οι χώρες με την μεγαλύτερη άνοδο των ενοικίων είναι η Λιθουανία (+101,1%), η Τσεχία (+78,6%) και η Ουγγαρία (+67,8%).
 

*Ο Δημήτρης Καραγκιόζης είναι τραπεζικός υπάλληλος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.