Οι ανεπαγγελτοι «επαγγελματιες»;

Κροκοδείλια δάκρυα

καταβροχθίζουν το χρόνο

Αργ. Μαρνέρος, Η Αφή των λέξεων

Πώς να πείσεις τον πεπλανημένο ότι έχει κάνει λάθος, πολλώ μάλλον εάν ο ίδιος πιστεύει ότι όσα λέει βοηθάνε την Ιστορία να προχωρήσει μπροστά;

Πώς να συνεννοηθείς με κάποιον που κινείται εκτός ενοχής, αιδούς, ορίων κι επίγνωσης των αδυναμιών του;

Πώς να ξεστραβώσεις τους ειδωλολάτρεις ότι οι εικόνες που προσκυνάνε δεν είναι παρά απατηλές αντανακλάσεις κι ότι η αλήθεια δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από τεχνάσματα και λογοπαίγνια;

Αυτά τα ερωτήματα έχουν διαχρονικό χαρακτήρα, όμως σήμερα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Καθώς οδεύουμε προς εκλογάς και κατ’ επέκταση άρχισε η περίοδος των «μεταγραφών» οφείλουν οι ηγεσίες των κομμάτων να μην παρασυρθούν από τη συγκυριακή αναγνωρισιμότητα της περσόνας (κι όχι βέβαια την αξιακή αναγνώριση) ορισμένων ιλουστρασιόν τηλεοπτικών αστερακίων και να τους εντάξουν στις λίστες τους (προς άγραν ψήφων από αφελείς ψηφοφόρους). Μπορεί η ψήφος να μην έχει οσμή αλλά η χαμηλής ποιότητας σκοπιμότητα επισύρει συχνά και με το παραπάνω  την πολιτική (ίσως και την ηθική) αποδοκιμασία της κοινωνίας. Φανφαρόνοι, κενολόγοι και φαύλοι είναι αδιανόητο να κληθούν για να εξυγιάνουν το πολιτικό σύστημα

Καθώς οδεύουμε προς εκλογάς και κατ’ επέκταση άρχισε η περίοδος των «μεταγραφών» οφείλουν οι ηγεσίες των κομμάτων να μην παρασυρθούν από τη συγκυριακή αναγνωρισιμότητα της περσόνας (κι όχι βέβαια την αξιακή αναγνώριση) ορισμένων ιλουστρασιόν τηλεοπτικών αστερακίων και να τους εντάξουν στις λίστες τους (προς άγραν ψήφων από αφελείς ψηφοφόρους). Μπορεί η ψήφος να μην έχει οσμή αλλά η χαμηλής ποιότητας σκοπιμότητα επισύρει συχνά και με το παραπάνω  την πολιτική (ίσως και την ηθική) αποδοκιμασία της κοινωνίας. Φανφαρόνοι, κενολόγοι και φαύλοι είναι αδιανόητο να κληθούν για να εξυγιάνουν το πολιτικό σύστημα.

Αναρωτιέμαι επίσης ποιο ακριβώς πολιτικό αφήγημα προβάλλουν οι εν λόγω διάττοντες. Πιστεύουν βαθιά σε κάτι ή απλώς είναι «επιδειξιο-μανείς», με την έννοια της συνεχούς αυτοπροβολής και της αυτοαναγόρευσής τους σαν τοτέμ, το οποίο πρέπει να θαυμάζουμε και να τιμάμε (sic); Οι περισσότεροι μάλιστα έχουν σαν μοναδικό επάγγελμα την εξαπάτηση του λαού (με μαγειρέματα αριθμών και με fake news) και είναι απορίας άξιον το ότι δεν αισθάνονται, ψυχική τουλάχιστον, κόπωση παίζοντας συνεχώς τον ίδιο ρόλο με τα ίδια λόγια, χωρίς να καταλαβαίνουν το κείμενο και τη φιλοσοφία του «πολιτικού συγγραφέα».

Πολιτικάντηδες «ολικής ηθικής αλέσεως» ή «ειδικού ιδιοτελούς σκοπού» πλαισιώνουν όλα τα κέντρα εξουσίας, παρέχοντας κάθε είδους υπηρεσίες μέχρι να καταστούν «αυτάρκεις» ή «αυτόνομοι» (;) και να μισθώσουν τις ψήφους τους στον όποιο πλειοδότη.

Σε κάθε κομματικό χώρο κυκλοφορούν «εξυπνάκηδες» κομπιναδόροι, smart τυπάκια αλλά και μερικοί με θολό παρελθόν, το οποίο επιχειρούν να σβήσουν με την αναγόρευσή τους σε υποψήφιους. Σε κάθε κομματικό χώρο παρεισφρέουν διπρόσωποι κι απρόσωποι, που κινούν υπόγεια νήματα. Σε κάθε κομματικό χώρο υπάρχουν –δυστυχώς– μερικοί που κάνουν τη «βρώμικη λάντζα» (και από την άποψη αυτή καθίστανται «χρήσιμοι κι αναγκαίοι»).

Σήμερα όμως, μέσα στο κλίμα της γενικότερης κρίσης (πόλεμος, πανδημία, ακρίβεια κλπ) θέλω να πιστεύω ότι όσοι ηγέτες εμφανίζονται ως νεωτεριστές/μεταρρυθμιστές, με καθαρές γραμμές και καθαρότερα χέρια, δεν θα επιτρέψουν στα «ποντίκια της παραοικονομίας» και στις «σαύρες της παραπολιτικής» να παίξουν και πάλι ρόλο στην πολιτική της χώρας. Αν τους αφήσουν πεδίο δράσης, τους δώσουν ρόλο και θέσεις, τούτο σημαίνει ότι είναι κι αυτοί ίδιοι κι όμοιοι κι οποιαδήποτε δικαιολογία δεν είναι παρά ένδειξη συμπαιγνίας και συνενοχής.

ΥΓ 1. Καλή επιτυχία σε όλους αυτούς που θέλουν να σώσουν τη χώρα που κινδυνεύει (sic) από τους πολιτικούς τους αντιπάλους (στους οποίους μερικοί ανήκαν προ ολίγου).

Αλλά ακόμα κι αν τους ευχόμουν «καλή αποτυχία» το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε η ευχή μου αφού θα επωφελούνταν οι «όμοιοί τους άλλοι».

ΥΓ 2. Χρόνια καταγγέλλονταν οι πολιτικοί άνευ επαγγέλματος, αλλά τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο των «υπερεπαγγελματιών», οι οποίοι μπαίνουν στην πολιτική για να «πιάσουν την καλή». Επιτέλους αυτή η πατρίδα δεν θα βρει πολιτικούς που δίνουν χωρίς να παίρνουν;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.