Οχι στην πυρηνικη ενεργεια

Είκοσι ένα χρόνια, μετά τη φρίκη του Τσέρνομπιλ, με τον απροσδιόριστο και πάντως τρομακτικό αριθμό θυμάτων, η περιοχή μας απειλείται με την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου για την κάλυψη του ενεργειακού ελλείμματος στη χώρα μας.

Οι υποστηρικτές της λένε ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου καθώς και η μείωση των εκπομπών των λεγόμενων αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση της.

Όλα αυτά όμως τα περί ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας έχουν καταρριφθεί από την παγκόσμια εμπειρία. Η πυρηνική ενέργεια έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι έχει υψηλή επικινδυνότητα και δεν είναι καθόλου οικονομική. Δεν έχει βρεθεί εξάλλου αξιόπιστη λύση για τη φύλαξη των πυρηνικών αποβλήτων που παραμένουν ενεργά και επικίνδυνα για εκατοντάδες χρόνια.

Βέβαια υποστηρίζεται ότι οι γειτονικές χώρες θα προχωρήσουν στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και όπως τραγικά κατέδειξαν το Τσέρνομπιλ και η επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία των αμερικάνων, τα σύνορα δεν μας διασφαλίζουν από τη φονική ραδιενέργεια. Είτε από πολεμικά όπλα προέρχεται, είτε από ειρηνικά εργοστάσια. Ορθάνοιχτες οι πόρτες μας, συνεπώς, για τους κινδύνους που περικλείουν τα προγράμματα της Βουλγαρίας και της Τουρκίας για χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Γι’ αυτό και πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τους πολίτες για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων σε όλο τον πλανήτη.

Γιατί υπάρχει λύση. Και δεν είναι άλλη από την χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αξιοποιούν τον ήλιο και τον άνεμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Και κοινή λογική.

Γιατί δεν μπορούμε να στηρίζουμε μια κοινωνία, η οποία για να ικανοποιεί οικονομικά οφέλη δεν υπολογίζει το ανθρώπινο κόστος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.