Ο ξεσηκωμος των αθλιων

Η έκρηξη της ανεργίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε κοινωνική αναταραχή, προειδοποιεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο προεδρεύων της Ευρωζώνης καλώντας τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να αποφύγουν τις μαζικές απολύσεις και να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη.

Η ανικανότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση χρησιμοποιούν ολοένα και πιο βίαια μέσα καταστολής, αποδεικνύοντας και την αδυναμία τους να συνειδητοποιήσουν την απελπισία που αισθάνονται πλέον όλο και περισσότεροι πολίτες φουντώνει το κύμα οργής των πολιτών.

Η φτώχια και η ανεργία συνεχίζουν να αυξάνουν, ο θυμός και η αποστροφή συνεχίζουν να αφρίζουν κάτω από την επιφάνεια. Εδώ και καιρό και κυρίως μετά την εμφάνιση της κρίσης πολιτικοί επισημαίνουν συνεχώς τον κίνδυνο της κοινωνικής έκρηξης. Όταν όμως τα μέτρα που υιοθετούνται για να ξεπεραστεί η κρίση δεν ωφελούν τους πολίτες, παρά μόνο τις τράπεζες, τόσο οι κοινωνικές ταραχές θα εντατικοποιούνται.

Η κρίση που διανύουμε θα βαθύνει παραπέρα και όχι μόνο δεν θα αμβλύνει τις μεγάλες οικονομικο-πολιτικές αντιθέσεις αλλά όπως όλα δείχνουν θα τις πάει στα άκρα. Ταυτόχρονα όμως θα φέρει τους λαούς ξανά στο προσκήνιο.

Μη ξεχνάμε ότι οι τριγμοί έχουν ήδη φανεί. Σε πολιτικό επίπεδο, δύο κυβερνήσεις, της Ισλανδίας και της Λετονίας, κατέρρευσαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και μία τρίτη, αυτή της Τσεχίας, βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Η κρίση είναι εδώ, παρούσα και απειλεί τους αθλίους αυτής της γης… τα όρια αντοχής των οποίων έχουν στενέψει πολύ…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.