Ο θεσμος του ποθεν εσχες

Πλούσιοι και φτωχοί της Βουλής και Ευρωβουλής κατέθεσαν τις δηλώσεις πόθεν έσχες, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χθες. Βέβαια ο έλεγχος φαίνεται πως φέτος εστιάστηκε στο έσχες και όχι στο πόθεν. Ενδεικτικό αυτού του γεγονότος είναι ότι για τους 104 νεοεκλεγέντες βουλευτές και ευρωβουλευτές ο έλεγχος περιορίστηκε σε καθαρά τυπικό επίπεδο, αφού οποιαδήποτε διερεύνηση για το πώς απέκτησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία μέχρι την ημερομηνία που εκλέχτηκαν κρίθηκε ανέφικτη.

Έτσι λοιπόν ακόμη ένας θεσμός γρήγορα έχασε την ουσία του και κατέληξε απλά να αποτελεί τη βάση για άγονες αντιπαραθέσεις στα παράθυρα των τηλεοπτικών δελτίων αλλά και τη βάση για τις κουτσομπολίστικες τηλεοπτικές εκπομπές. Ένας θεσμός που δημιουργήθηκε για να προστατεύει το πολίτευμα φαίνεται πώς λειτουργεί εις βάρος του.

Βέβαια για να λειτουργήσει σωστά η Δημοκρατία απαιτείται διαφάνεια. Πλην όμως αυτή φαίνεται δεν διασφαλίζεται από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Για αυτό και επιβάλλεται ο θεσμός να αλλάξει.. Θεσμοί όπως αυτός του πόθεν έσχες μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας και σε περιβάλλον διακομματικής συναίνεσης. Όταν, αντίθετα, αξιοποιούνται μικροπολιτικά, τότε απλά καταλήγουν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.