Ο σεβασμος προς τη γυναικα οφειλει να ειναι αδιαμφισβητητος

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας η χθεσινή και η θέση της στη σύγχρονη κοινωνία δεν έχει ακόμη πλήρως αποκατασταθεί. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο η θέση της γυναίκας υπολείπεται κατά πολύ του οράματος του σύγχρονου κράτους δικαίου και των αρχών της ισότητας και της ισονομίας. Η γυναίκα δεν απολαμβάνει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ο ρόλος της ως ισότιμου μέλους της κοινωνίας. Το δικαίωμα στην υγεία, την εργασία, την παιδεία, τον πολιτισμό, μολονότι αναφαίρετο, εξακολουθεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση και να παραβιάζεται συστηματικά.

Δεν είναι λίγες σήμερα οι περιπτώσεις καταγγελιών για άνιση μεταχείριση της γυναίκας σε χώρες του δυτικού κόσμου τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο βίο, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για διαρκή απαίτηση εφαρμογής των σύγχρονων κανόνων δικαίου. Ακόμη και σήμερα οι σύγχρονες κοινωνίες όπως θέλουν να ονομάζονται παρουσιάζουν έλλειμμα εφαρμογής των ήδη θεσπισμένων κανόνων ως προς την ισότιμη μεταχείριση των γυναικών. Η άνιση συμπεριφορά έναντι των γυναικών της δυτικής κοινωνίας συχνά γίνεται πρακτική και επιβεβαιώνει την αδυναμία του σύγχρονου κοινωνικού κεκτημένου.

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μέσα σ’ ένα περιβάλλον πολυπλοκότητας, ραγδαίων κοινωνικών εξελίξεων, πολεμικών συγκρούσεων, φυλετικών διακρίσεων και αλλαγών. Η διαχρονική θεσμική αξία της στην κοινωνία καθιστά τον αγώνα των υπερασπιστών τής ισότητας ακόμη πιο επιτακτικό, σε μια εποχή μάλιστα όπου τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται. Η γυναίκα ήταν, είναι και θα είναι το σύμβολο της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού και ως εκ τούτου ο σεβασμός προς αυτήν οφείλει να είναι αδιαμφισβήτητος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.